Tungviktare positiva till nytt coronastöd

Coronastödet på 39 miljarder kronor till företag som drabbats av stora omsättningstapp är både nödvändigt och rimligt, anser tunga bedömare TT talat med. –Vi kommer att se massor av konkurser ändå, men det här kommer att rädda många företag och jobb, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-30 19:40

Det så kallade omställningsstödet ska täcka stora delar av de fasta kostnaderna för företag som tappat över 30 procent i omsättning i mars–april.

Finansminister Magdalena Andersson (S) beskriver själv sitt senaste stödförslag som både rättssäkert och "väldigt träffsäkert" när det presenteras.

Kan bromsa omställning

Bedömare TT har frågat håller i princip med, även om de ser en risk att omställningsstödet trots sitt namn i själva verket kan bromsa en pågående omställning i ekonomin. Det handlar om att en del av utbetalningarna riskerar att gå till företag som skulle ha gått omkull även om Sverige inte hade kastats in i en djup recession till följd av coronapandemin.

– Det går ju inte utforma ett stöd där inte den risken finns. Framför allt skulle inte jag vilja vara den som sitter på ett kontor och avgör vilket företag som är bärkraftigt och vilket som inte är det. Det är klart att det måste se ut så här, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Ju mer vi kan rädda nu, desto snabbare kommer jobben tillbaka. Och då ökar ju också skatteinkomsterna från arbetsgivaravgifter och folks arbete, tillägger han.

Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och före detta vice riksbankschef, håller med:

"För att undvika att företag går under i onödan får man nog leva med att några av dem som går i konkurs senare får ta del av stödet nu", skriver hon i en mejlad kommentar till TT.

Tidsbegränsning viktig

Tidsbegränsningen, som gör att det bara är företag med stora omsättningstapp i mars-april 2020 som får stödet, är dock viktigt, anser hon.

"Av både samhällsekonomiska och statsfinansiella skäl bör man inte hålla på med stöd av den här typen under lång tid. Ett annat sätt att uttrycka detta är att säga att stödet visserligen bromsar omställningen i ekonomin, men att det sker under så kort tid att kostnaden för det är liten i förhållande till de väntade vinsterna av att underlätta för livskraftiga företag att överleva", skriver hon.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, ser också tidsbegränsningen som rimlig till att börja med. Men han tillägger i en mejlad kommentar:

"Det kan vara rimligt att börja med det men det är möjligt att stödet måste förlängas längre fram när situationen bättre kan överblickas".

"En bieffekt som man får ta"

Han håller samtidigt med Karolina Ekholm om att risken finns att företag som inte skulle ha klarat sig, även om det inte blivit någon coronakris, nu kan överleva med hjälp av stödet.

"Men det är svårt att undvika. Det är en bieffekt som man får ta", skriver han.

Ett anknytande problem är enligt Calmfors hur ett mer långsiktigt stöd ska utformas till branscher som står inför en utdragen efterfrågekris, som hotell, restauranger och olika typer av transportföretag.

"Om krisen drar ut över ett par år är det ju vettigt att sådana företag ställer om verksamhet och att de som varit anställda kan göra nytta i andra delar av ekonomin där de kan behövas bättre. Vissa konsumtionsmönster kan ju också förändras mer permanent. De här avvägningarna kommer att bli mycket svåra att göra", skriver han.

Fakta: Omställningsstödet i korthet

Regeringen föreslår ett omställningsstöd som beräknas kosta 39 miljarder kronor. Det motsvarar 0,8 procent av landets bruttonationalprodukt och hamnar ovanpå redan beslutade stödåtgärder, som hyresstöd och permitteringsstöd.

Omställningsstödet riktas till sammanlagt 180 000 företag. Det kommer att betalas ut till de av företagen som haft ett omsättningstapp på över 30 procent i mars och april 2020.

För att få stödet, som ska täcka fasta kostnader i företagen, måste företaget eller föreningen ha F-skattesedel och näringsverksamhet i Sverige samt en omsättning på minst 250 000 kronor. Företaget som får stöd får inte ha skatteskulder, befinna sig i rekonstruktion eller i obestånd.

Ju större tapp i omsättning ett företag har haft, desto större stöd får de. Taket för stöd till ett enskilt företag går på 150 miljoner kronor.

Förslaget till omställningsstöd kan behöva godkännas av EU.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!