För närvarande avråds svenskarna från längre resor inom landet för att inte sprida coronaviruset, ett tillstånd som försatt besöksnäringen i kris. Inom kort väntas nya besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten, och för politikerna i kommuner som är beroende av besöksnäringen är det en spänd väntan.
Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande i Gotland, säger att det viktigaste är att riktlinjerna blir tydliga.
– Ett bra besked är ett tydligt besked. När regeringen och Folkhälsomyndigheten gick ut med förtydliganden om att man får resa en till två timmar med bil blev det istället mycket otydligare för Gotland. Vi behöver samma förutsättningar som resten av landet, säger Eva Nypelius.
"Tydliga rekommendationer"
Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn, håller med.
– Jag hoppas vi får tydliga rekommendationer så att det blir enkelt för människor att följa dem, och att vi kan vara säkra på hur det ser ut, säger hon.
Region Gotland har redan hört av sig till regeringen och bett om stöd för att täcka upp för de förlorade intäkterna. Även för Simrishamn skulle en sommar utan turism vara förödande, enligt kommunstyrelseordföranden.
– Det pallar vi inte en hel sommar, vårt näringsliv klarar inte det. Vi behöver helt enkelt ha besökare för att kunna hålla igång, säger Jeanette Ovesson.
Ansvaret på medborgarna
Även besöksnäringen vill ha klara besked, säger Maria Ros Jernberg, tillträdande generalsekreterare för Svenska turistföreningen (STF).
– Otydlighet är det värsta, att vi får ett besked som kan tolkas på många olika sätt. Det finns redan en polarisering, ett otydligt besked skulle ytterligare spä på den, och det behöver vi inte, säger Maria Ros Jernberg.
Hon säger att besöksnäringen nu använt våren för att ställa om och göra verksamheten tryggare. Nu hoppas hon att myndigheterna lägger ansvaret på medborgarna.
– Det bästa vore ett besked som säger att vi med ansvar får resa runt i Sverige i sommar. Med ansvar, för pandemin är ju inte över på långa vägar, så vi måste alla fortsätta ta ansvar. Om vi då får åka lite längre än de här två timmarna med bil vore det fantastiskt – inte bara för STF eller besöksnäringen utan också för folkhälsans skull, säger Maria Ros Jernberg.