Tvivel på Astravaccinets effektivitet

Ledande immunologer i Australien tvekar inför att använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som även Sverige köpt in i stora mängder av. Vaccinet är inte tillräckligt effektivt, hävdar de.

Forskare i Australien vill vänta med att introducera Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Forskare i Australien vill vänta med att introducera Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-14 06:10

Precis som i Sverige och EU är Astra Zenecas vaccin mot covid-19 på väg att godkännas i Australien, som planerar att köpa hela 53 miljoner doser av vaccinet. Men där vill ledande forskare nu vänta med att introducera Astravaccinet, uppger Reuters. Vaccinet är inte tillräckligt effektivt, hävdar forskarna.

– Frågan är om det har förmågan att resultera i flockimmunitet. Vi spelar en lång match här, och vi vet inte hur lång den matchen kommer att bli, säger professor Stephen Turner, ordförande för Australian and New Zealand Society for Immunology (ASI).

Enligt honom har vaccinet en effektivitet på 62 procent, att jämf öra med över 90 procent som vaccinet från Pfizer-Biontech visat sig ha.

Detta är inte första gången som vaccinet från Astra Zeneca ifrågasätts.

I de fas 3-studier som hittills presenterats har vaccinet visat sig ha lite olika effektivitet beroende på hur doserna såg ut, något som väckt förvåning. Vid två fulla doser beräknades effektiviteten till 62 procent, medan vaccinet var 90 procent effektivt hos en grupp av deltagarna som – från början av misstag – vid första vaccinationstillfället fick en halv dos i stället för en hel dos. I genomsnitt beräknas vaccinet vara cirka 70 procent effektivt.

Upptäcktes av misstag

I kölvattnet av detta har det svensk-brittiska läkemedelsföretaget också fått kritik för hur de har kommunicerat sina resultat, något vissa kritiker hävdat har att göra med att Astra Zeneca inte är ett vaccinföretag och därför inte har någon vana att hantera data som dessa.

– 62 procent, den siffran är ju känd sedan tidigare. De studier som har presenterats har visat på lite olika effektivitet. Det man kan säga är att det nu ligger en ansökan hos Ema (den europeiska läkemedelsmyndigheten) och att vaccinet är godkänt i Storbritannien sedan några veckor tillbaka. Vi har skickat in all data till olika myndigheter, samma data, som utvärderar denna data. Mer än så har jag svårt att säga just nu, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden.

TT: Vad säger du om att man i Australien säger att vaccinet bara är effektivt till 62 procent?

– Det är en jättekomplex materia och man kan dra en massa slutsatser. Jag har sett samtliga siffror rapporterade, där genomsnittssiffran (70 procent) kanske är mest teoretiskt korrekt. Å andra sidan har vi inte sett någon dosering som ger den, eftersom det är ett genomsnitt. Men studierna fortsätter och all data skickas in till läkemedelsmyndigheterna.

Huruvida Astra Zenecas covidvaccin är mer eller mindre effektivt än något annat är svårt att uttala sig om, säger hon, eftersom det inte har utförts några så kallade head-to-head-studier där två olika vaccin jämförs med varandra.

– Det är olika tekniker och man har inte gjort några jämförande studier, så det går inte att jämföra dem än så länge, säger Christina Malmberg Hägerstrand.

TT: Den högre effektiviteten upptäcktes av ett misstag i doseringen, vad säger ni om det?

– Utöver det där med hel- eller halvdos handlar det också om intervallerna, det vill säga tiden mellan den första och andra dosen, och nu tror jag att man tittar och diskuterar det mer, hur det påverkar (effektiviteten) och det är mer naturligt att det skulle påverka snarare än hel- eller halvdos.

"Tillräckligt bra"

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, tycker inte att diskussionen är så relevant, så länge vaccinet är säkert och anses vara tillräckligt effektivt.

– I somras var det en diskussion om vilka krav vi ska ha för ett godkännande och för att ta till oss ett vaccin och då sade alla att 50 procent vore bra och att 70 procent vore väldigt bra. Så om Astra Zeneca hade kommit först hade vi sagt "halleluja – oh, vad bra!". Man måste se helheten, att om det står 70 procent i det godkännande som vi hoppas kommer snart, ja, då är det ett väldigt bra vaccin, säger han.

På onsdagen kom ett uttalande från Astra Zeneca med anledning av Reutersartikeln, där företaget konstaterar att det samarbetar med den regulatoriska myndigheten i Australien (TGA) och att denna är en oberoende myndighet med väl utarbetade rutiner för att utvärdera företagets covid-19-vaccin.

Senare under dagen gick Australiens högsta medicinskt ansvarige (chief medical officer) ut och försvarade köpet av 53 miljoner doser och konstaterade att vaccinet är effektivt mot svår sjukdom och att det kommer att rädda liv. Australian and New Zealand Society for Immunology (ASI) har också tydliggjort att Stephen Turner uttalade sig i egenskap av forskare, och inte som ordförande för ASI.

I höstas tecknade EU-kommissionen ett avtal med Astra Zeneca om inköp av 300 miljoner doser för medlemsländernas räkning, med en option på ytterligare 100 miljoner doser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!