Undran i Helsingfors – men inget trots

En allmĂ€n undran över hur utdraget det ska bli prĂ€glar Helsingforsborna inför den delvisa isoleringen av huvudstaden och landskapet Nyland. Men finlĂ€ndare sjĂ€lva tolkar debatten som att acceptansen bland finlĂ€ndarna Ă€r bred. –Vi lĂ„ter vĂ„ra experter och folkvalda fatta de hĂ€r besluten och tar det med gott humör, sĂ€ger 33-Ă„rige Rasmus Kyllönen till TT.

Finlands regering och stasminister Sanna Marin har beslutat om delvis isolering av landskapet Nyland dÀr huvudstaden Helsingfors ligger. Arkivbild.

Finlands regering och stasminister Sanna Marin har beslutat om delvis isolering av landskapet Nyland dÀr huvudstaden Helsingfors ligger. Arkivbild.

Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-03-26 18:45

KarantÀnen för boende i Nyland förvÀntas trÀda i kraft pÄ fredagen och gÀlla i tre veckor. Nyland har cirka 1,7 miljoner invÄnare och utöver Helsingfors ligger dÀr ocksÄ orter som BorgÄ, Esbo och Hangö och Vanda.

Med vissa undantag ska invĂ„narna nu fĂ„ kraftigt beskuren rörelsefrihet. Beslutet togs av regeringen sedan myndigheter presenterat nya prognoser för riskerna med spridningen av coronaviruset. De pekar pĂ„ att det kan komma att medföra att 11 000–15 500 personer behöver sjukhusvĂ„rd, och att 3 600–5 000 behöver intensivvĂ„rd.

En dem som pĂ„verkas Ă€r 43-Ă„rige Joakim von Bergmann, som Ă€r vd för ett fastighetsbolag. Han bor utanför Åbo men bolagets huvudkontor ligger i EkenĂ€s i Nyland.

– Jag kommer att jobba hemifrĂ„n sĂ„ mycket det gĂ„r framöver, svarar han pĂ„ TT:s frĂ„ga om vad beslutet innebĂ€r för honom.

Redan tidigare har han och hans fru tvingats lÄta sina fyra barn övergÄ till distansundervisning frÄn hemmet vilket i sig var en stor förÀndring, enligt von Bergmann.

"Osannolik enighet"

Han sÀger ocksÄ att han inte mÀrkt av nÄgon reell opposition.

– Min bedömning Ă€r att det rĂ„der en nĂ€stan osannolik enighet i dag i Finland om de hĂ€r besluten.

43-Ärige Markus Haakana bor i Helsingfors, har fru och tvÄ barn och jobbar med digital marknadsföring.

Han tycker att regeringens motivering till ÄtgÀrden hÄller.

– Det utgĂ„r ju frĂ„n att hĂ„lla uppe den sjukhuskapacitet som finns utanför Nylands grĂ€nser. Den Ă€r ju mycket mindre och dĂ€r lever i proportion ocksĂ„ mycket fler mĂ€nniskor som tillhör de hĂ€r riskgrupperna. Riskerna med smittspridning frĂ„n Nyland Ă€r större Ă€n vad den Ă€r för nylĂ€nningarna sjĂ€lva, sĂ€ger Haakana till TT.

Han arbetar hemifrÄn och Àven fritidshuset ligger inom Nylands grÀnser. Han Àr dÀrför inte sjÀlv sÄ vÀldigt drabbad.

Undrar hur lÀnge

Inte heller Haakana har mÀrkt av "nÄgon större trots" mot beslutet.

– Men det som alla gĂ„r och tĂ€nker pĂ„ Ă€r ju hur lĂ„ngvarit det hĂ€r blir. Är det slutet av april, slutet av maj – och vad innebĂ€r det i sĂ„ fall?

Rasmus Kyllönen, lÀrare pÄ en yrkesskola, bor i centrala Helsingfors men förÀldrarna Àr bosatta utanför Nyland.

– Vi har fortfarande inte haft vĂ„rt första videosamtal men det blir vĂ€l snart aktuellt, skrattar han.

Enligt Kyllönen tar finlÀndarna krisen med gott humör och en stor portion humor.

Han pekar pÄ att det fortfarande Àr möjligt att röra sig inom Nyland, och att det Àr ett stort omrÄde i sig.

– Det som ocksĂ„ Ă€r trösterikt Ă€r att alla invĂ„nare vĂ„ndas med det hĂ€r. Man Ă€r inte ensam, alla tĂ€nker pĂ„ samma saker.

"Bisarr tanke"

Omkring 700 poliser ska dygnet runt övervaka Nylands grÀnser. De ska bland annat upprÀtta vÀgspÀrrar och kontrollera tÄgresenÀrer.

Markus Haakana sÀger att det kÀnns overkligt.

– Det Ă€r ett exceptionellt lĂ€ge men jag har vĂ€ldigt svĂ„rt att förestĂ€lla mig att det ska vara kontroller pĂ„ tĂ„g. Det Ă€r en bisarr tanke, sĂ€ger han.

Det innebÀr ocksÄ en viss frustration med den sysslolöshet som nu följer av regeringens beslut, sÀger Markus Haakana.

– Men det Ă€r liksom inte lĂ€ge för egna lösningar nu. Det kĂ€nns Ă„ ena sidan fĂ„nigt att sitta och göra ingenting, men det Ă€r ju precis det man ska göra. Det Ă€r en motstridig grej, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!