Unionen: Fler vågor av uppsägningar kommer

Nya vågor av uppsägningar är att vänta även efter att den värsta smittspridningen har klingat av. Det spår Unionen i sin konjunkturprognos, som visar att coronakrisen fortsätter att slå hårt mot svensk ekonomi.

Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen säger att coronakrisen har fått mer långtgående konsekvenser på den globala ekonomin än finanskrisen.

Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen säger att coronakrisen har fått mer långtgående konsekvenser på den globala ekonomin än finanskrisen.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-13 07:06

Sveriges BNP faller med 7,5 procent och arbetslösheten når en topp på 12 procent i höst. Det spår fackförbundet Unionen i sin konjunkturprognos, som visar på långvariga effekter av coronakrisen för svensk ekonomi.

– Den här krisen har mycket snabbare fått mer långtgående konsekvenser på den globala ekonomin än finanskrisen. Det är klart att Sverige som är ett litet öppet land – och som dessutom själva är drabbade av pandemin – påverkas, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Andra våg

Och krisens påverkan kommer i olika vågor. I Unionens basscenario lättas restriktionerna till hösten, vilket får både positiva och negativa konsekvenser.

– Man kan tänka sig att en del tjänsteföretag kommer att få ett uppsving om vi kan röra oss mer fritt. Samtidigt så tror vi att hushållen kommer att hålla rätt hårt i plånboken, vilket håller tillbaka den svenska konsumtionen.

Ännu har vi inte sett konsekvenserna av den globala konjunkturnedgången, tror Katarina Lundahl. När vi gör det lär en andra våg av varsel vara att vänta – inte minst för många svenska industriföretag, som i stor utsträckning har korttidspermitterat personal i nuläget.

– Det är väldigt svårt för många industriföretag att se hur efterfrågan på deras produkter kommer att se ut i höst. För många kommer det nog vara en mindre efterfrågan och man kommer att behöva anpassa kostymen efter det, säger Katarina Lundahl.

Hon tillägger dock många av de större industriföretagen står bättre rustade än när finanskrisen slog till., och troligtvis därför klarar den här krisen bättre.

"Ny verklighet"

Samtidigt står Sverige bättre rustat än många andra länder, skriver Unionen. Dels har vi starka statsfinanser, men även ett bra innovationsklimat och en vana vid flexibilitet och omställning. Något som blir viktigt för svenska företag, enligt Katarina Lundahl.

– Verkligheten efter den här pandemin kommer inte att se ut som den gjorde innan, och där tror jag att svenska företag har goda förutsättningar att komma ut starkare på andra sidan av den här lågkonjunkturen, säger hon.

– Men där emellan blir det varsel, uppsägningar, konkurser och en del turbulens.

Fakta: Unionens konjunkturprognos

Enligt Unionens prognos beräknas Sveriges BNP falla med 7,5 procent i år, för att sedan delvis återhämta sig med en BNP-tillväxt på 4,5 procent år 2021.

Arbetslösheten når en topp på runt 12 procent i höst, men beräknas därefter sakta sjunka. Produktionen inom fordonsindustrin minskar med runt 30 procent i år.

Fackförbundet Unionen har cirka 675 000 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!