– Vi ska göra detta mitt i coronaviruspandemin. Detta är en högt prioriterad satsning för USA, säger Bridenstine i en webbsänd presskonferens.
Resenärerna när kapseln Crew Dragon lyfter från Florida den 27 maj heter Bob Behnken och Doug Hurley. De är båda veteraner som tidigare flugit med rymdfärjorna, och ska fylla på besättningen på Internationella rymdstationen (ISS) sedan bland andra svenskamerikanskan Jessica Meir kommit hem nyligen.
Bridenstine noterar att Crew Dragon, från den relativt nya aktören Space X, bara är USA:s femte serie av rymdskepp. De fyra tidigare var Mercury, Gemini, Apollo och så rymdfärjorna.
– Ur ett globalt perspektiv så blir detta nionde gången i historien vi sätter människor i en ny typ av rymdfarkost, säger han.
"Enda rätta"
Hurley ser fram emot resan, men erkänner viss besvikelse över att coronavirusåtgärderna gör att uppskjutningen väntas ske utan publik.
– Vi får inte lyxen av att ha släkt och vänner där på (rymdcentret) Kennedy för att bevittna avresan, men det är så klart det enda rätta i det här läget.
USA förlorade två av sina sex rymdfärjor i spektakulära och tragiska olyckor 1986 och 2003, som kostade 14 astronauter livet. Och Gwynne Shotwell, operativ chef på Space X, erkänner att det är nervöst.
– Jag kommer att vara lite lättad när de är i omloppsbana. Jag kommer att vara mer lättad när de anländer till ISS. Och sedan kommer jag att kunna sova igen när de är tillbaka på jorden igen, säger hon.
Framme på eftermiddagen
Det kan alltså bli några sömnlösa nätter, eftersom resan ska vara i upp till fyra månader.
Sedan rymdfärjorna började avvecklas har USA:s nationella stolthet fått en knäck av att Nasa tvingats köpa platser ombord de ryska Sojuz-kapslarna till och från ISS. Det är dessutom en dyr historia, med enligt Nasas redovisning ett "biljettpris" på upp till 86 miljoner dollar (850 miljoner kronor med dagens växlingskurs).
Space X uppskjutning den 27 maj är formellt sett en sista testtur, och kallas därför demo-2, efter en tidigare demo-1 då en docka skickades upp. Rymdskeppet ska lyfta klockan 22.42 svensk tid, och nå rymdstationen tidig eftermiddag dagen efter.