Vaccinsamordnare jublar över Astra-beskedet

Vaccinsamordnare runtom i landet gläds över Folkhälsomyndighetens beslut att ge grönt ljus för Astra Zenecas vaccin till personer över 65. –Jag är jätteglad för det här beskedet, säger Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren.

Vaccin från Astra Zeneca mot covid-19. Arkivbild.

Vaccin från Astra Zeneca mot covid-19. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-25 14:49

– Det viktiga nu är att kunna vaccinera och att de allvarliga biverkningar, som man ännu inte vet om de ens är kopplade till vaccinet, inte har setts alls i den åldersgruppen, säger Landgren till TT.

Hon säger att man har märkt av ett motstånd mot Astra Zenecas vaccin men hoppas att pausen kan göra att människor känner sig trygga med att myndigheterna tar alla signaler på allvar.

Även Region Västerbottens vaccinsamordnare Ronny Lestander är positiv till dagens besked om Astra Zenecas vaccin.

– Det är jättebra att vi kan börja använda det vaccin som finns, säger han.

Bra att avvakta

Han tycker också det är bra att avvakta med de lägre åldersgrupperna.

– Det känns som ett bra beslut att man fortsätter att utreda kopplingen och se om man kan hitta något orsakssamband mellan de allvarliga biverkningarna.

Han hoppas att man i Västerbotten ska kunna komma i gång med Astravaccineringen nästa vecka.

– Vi har ett antal tusen doser i kylskåpet och kan börja skapa tider redan nästa vecka för att ge de doserna.

Kort vecka

Även i Region Kronoberg är målet att dra i gång med vaccinationerna på nytt under nästa vecka, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal.

– Jag hoppas att vi kan använda det vi nu har, men det är vårdcentralerna som vaccinerar de äldre, så det beror på om de kan ställa om så snabbt igen. Nästa vecka är dessutom en kort vecka, men vi gör så gott vi kan.

– Men jag är glad att vi får börja vaccinera igen, säger hon.

Tidigare har det varit enstaka personer i regionen som tackat nej till vaccinet på grund av oron som uppstått, men hon hoppas att det nu lugnar ner sig.

– Jag hoppas att de som ska få det nu känner sig trygga med att man pausade och nu säger att vi ska fortsätta igen. Man får ha tillit till beslutet och vi försöker skapa tillit till det.

Hinder framåt

Ronny Lestander tror dock att uppgifterna som förekommit om vaccinet kan komma att utgöra ett hinder.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att ha ett antal pedagogiska utmaningar och att en del personer helt enkelt kommer att gå hem och avstå vaccin.

Den stora utmaningen enligt Lestander kommer att vara att förklara att nyttan med vaccinet vida överstiger riskerna, samt att risken för den som är över 65 är mycket liten.

– Men lyckas vi med kommunikationen så att folk får förtroende för Astras vaccin skulle det göra att vi kan ta ett litet skutt framåt med vaccinationerna.

I Skåne hade man förberett sig inför att kunna dra i gång snabbt efter ett eventuellt besked, och vaccinsamordnare Maria Landgren säger att man nu står bra rustade inför nästa vecka.

– Vi kommer kunna dra i gång. Vi har förberett allting, alla våra vårdcentraler vet redan hur många doser de ska få under förutsättning att de skulle få ett positivt besked.

Fakta: Folkhälsomyndighetens besked

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 åter börjar användas i Sverige igen för personer som är 65 år och äldre.

För yngre personer rekommenderas fortsatt paus.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) har slagit fast att nyttan med vaccinet från Astra Zeneca är större än riskerna. Men det går inte att utesluta att vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar kan ha koppling till vaccinet, de fallen har dock hittills bara rapporterats bland yngre personer.

Därför har Folkhälsomyndigheten beslutat att rekommendera fortsatt paus för användandet av vaccinet för personer under 65, tills vidare och i avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna.

Astra Zenecas vaccin skyddar effektivt mot sjukdom, svår sjukdom och död i covid-19, enligt den senaste tidens data om skyddseffekten, som också omfattar personer i äldre åldersgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!