– Det här är ett stort kliv framåt, säger Bergström.
I måndags släppte företagen Pfizer och Biontech preliminära resultat från fas tre-studien av ett gemensamt vaccin. Enligt företagen var det 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 – något Richard Bergström ser som väldigt lovande.
– För varje steg vi tar så kommer vi närmare målet om ett vaccin, och det här är ett stort kliv framåt, säger han.
De positiva resultaten från Pfizer och Biontechs studie ökar dessutom sannolikheten för att andra vaccin som använder samma typ av teknik, eller plattform, fungerar, enligt Richard Bergström.
– Det är möjligt att de kan ha något annorlunda effekt eller biverkningsprofil, men det är större sannolikhet att de fungerar. Det ökar dessutom sannolikheten för att även andra plattformar fungerar, just för att man har visat att det går att döda viruset. På så sätt är det väldigt hoppingivande.
"Ett par månader"
Inom kort väntas även resultat från läkemedelsföretagen Moderna och Astra Zenecas vaccinkandidater, berättar Richard Bergström. Är de lika positiva, och samtliga vaccin sedan blir godkända av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, så kan ett färdigt vaccin finnas inom ett par månader.
– Jag har uppmanat regionerna att vara redo för att börja vaccinera redan i januari.
Först i kön står då riskgrupper och andra prioriterade grupper, som till exempel vårdpersonal. Under andra halvåret 2021 kan sedan den breda allmänheten räkna med att kunna vaccinera sig.
Helgarderar
Hittills har EU-kommissionen skrivit avtal med flera olika läkemedelsföretag, och för långt fler doser än vad som behövs för EU:s egen befolkning.
– Vi överinvesterar medvetet för att helgardera. Skulle det visa sig att alla vaccin sedan fungerar så kan vi dela med oss till andra länder, säger Richard Bergström.
TT: Utvecklingen av vaccinet har gått väldigt fort. Hur ska man kunna känna sig säker när man tar det?
– Det görs betydligt större studier på de här vaccinen än vad som normalt görs. I Pfizers studier ingår 44 000 personer, normalt sett har man cirka 3 000. Det är för att kunna fånga upp och hitta biverkningar tidigare, säger Richard Bergström.