Kommuner och regioner får ytterligare cirka 15 miljarder kronor i år till följd av coronakrisen, meddelande finansminister Magdalena Andersson under torsdagsmorgonen.
– Det är bra att regeringen går ut med besked om hur de ser på den ekonomiska situationen i sektorn och att de adresserar tillskott. Sedan får vi naturligtvis se om det är tillräckligt, säger Anders Knape, ordförande på SKR, till TT.
Samtidigt kommer man kommunicera om situationen blir så besvärlig att det krävs ytterligare medel, tillägger han.
– Vi får ta det en dag i taget just nu, men det är viktiga besked vi har fått.
Inte tillräckligt
Även Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande, berättar för TT att satsningen är välkommen och välbehövlig.
– Vi tycker att det är bra att det inte är en viss siffra som ska gå till specifika saker, för det kan se väldigt olika ut. Ibland kan det vara stora problem inom hemtjänsten men på andra ställen kan det vara äldreboendena som behöver resurser. Det är viktigt att kommunerna kan förstärka sin ekonomi för att klara av det här.
Han är samtidigt skeptisk till att de 15 miljarderna som nu skjuts till är tillräckligt.
– Det kommer definitivt inte att räcka. Redan innan krisen var vi ute och sa att kommunerna måste få ett rejält välfärdslyft, inte minst inom äldreomsorgen. Vi ser tydligt att om vi hade haft fler med utbildning inom äldreomsorg hade vi inte varit så sårbara som vi är nu och vi hade klarat situationen bättre, säger Tobias Baudin.
Krisen visar brister
Coronakrisen pekar på vilka brister som finns i välfärden, påpekar Baudin. I dagens läge är det framförallt två frågor som är dominerande: bemanningen och bristen på skyddsutrustning.
– Det finns inte tillräckligt med anställda att få tag i. Gällande skyddsutrustning är det illa, för där hjälper inte ens pengar. Det finns inte tillräckligt med utrustning att få tag på, eftersom att man inte har gjort hemläxan innan och byggt upp egna lager.
När coronakrisen väl går mot sitt slut kommer frågan fortsatt vara en stor utmaning, understryker han.
– Fyrtiotalisterna, Sveriges största generation någonsin, ska ha äldreomsorg. Det kommer vara en gigantisk utmaning och därför måste de här satsningarna på välfärden fortsätta.