Väntade skyddsrockar försenade – stor brist

Region Stockholms beställning på tre miljoner långärmade skyddsrockar från H&M skulle komma hela landet till gagn och vara en lösning på den nationella bristen. Men fortfarande är den första delleveransen från Kina inte på plats.

Leveranserna från klädjätten H&M är försenade. Arkivbild.

Leveranserna från klädjätten H&M är försenade. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-30 21:06

Förra helgen väntades de första skyddsrockarna. Några dagar tidigare kom nyheten att Region Stockholm beställt tre miljoner långärmade skyddsrockar från klädjätten H&M, som ställt om produktion i Kina. Samtidigt larmade Socialstyrelsen om brist i hela landet.

– Det är svårt för mig att uttala mig om det råder bot på hela den nationella bristen, men det borde ju i alla fall förbättra läget högst väsentligt när det handlar om så stora volymer, sa Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, till TT.

Socialstyrelsen ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson höjde dock ett varningens finger.

– Vi har också lagt beställningar. Det som har varit problemet med skyddsrockar är uteblivna leveranser, sa hon då.

Försenade leveranser

Det kom inga skyddsrockar under helgen. Inte heller på tisdagen och på torsdagens som var de nya prognoserna.

"Enligt de uppgifter som vi har fått är leveransen av skyddsförkläden till Region Stockholm fortfarande något försenad och är beräknad i början av nästa vecka", skriver Katarina Hugo, presskontakt på H&M-gruppen, i ett mejl till TT.

Irene Svenonius (M) menar att förseningarna visar behovet av inhemsk produktion.

"Även om vi har tillräckligt med skyddsutrustning i lager just nu så kommer denna leverans att behövas längre fram. Det är ett stort problem att leveranser kan försenas på detta sätt och visar på de stora globala utmaningar som finns i arbetet med att säkra skyddsutrustning till vården just nu", skriver finansregionrådet till TT.

H&M ger ingen orsak till förseningarna och långärmade skyddsrockar är fortfarande den utrustning som det är störst brist på enligt Socialstyrelsen.

– Det är fortfarande nationell brist, men vi har fått in små leveranser i dag och hoppas att vi får in mer nästa vecka för att täcka några akuta behov, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Ny miljonbeställning till kommunlager

I veckan beställdes ytterligare en miljon skyddsrockar från H&M. Beställningen är startskottet för ett nytt lager av medicinsk skyddsutrustning för kommuner, som bland annat ansvarar för äldreomsorg. Bakom lagret står SKL Kommentus Inköpscentral som är ett dotterbolag till intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Hela miljonen kommer inte på en gång men de första leveranserna kommer i slutet av maj om inte tidigare, säger Olof Molander, affärsområdeschef på SKL Kommentus Inköpscentral.

TT: Hur orolig är du över att leveranserna försenas?

– Det kan ju hända, men vi har inte fått de signalerna från H&M i dag, säger han.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) menar att förseningar är ett stort problem. Arkivbild.
Finansregionråd Irene Svenonius (M) menar att förseningar är ett stort problem. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!