"Vill veta om vi kan träffa min pappa"

När Kristoffer Lindh såg att flera företag öppnat för masstestning av allmänheten anmälde han sig direkt.
–Jag tror att jag har haft corona och vill få det bekräftat. Dessutom ingår min pappa i en riskgrupp och om jag har antikroppar kanske jag och mitt barn kan träffa honom, säger han.

I ett bås på Stockholm Waterfront tar undersköterskan Therese Flod blodprov på Kristoffer Lindh.

I ett bås på Stockholm Waterfront tar undersköterskan Therese Flod blodprov på Kristoffer Lindh.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-05 20:40

Utanför Stockholm Waterfront Congress Centre är det en strid ström av människor som köar till registreringen till Werlabs antikroppstestning på fredagen. En av dem som står i kön är Kristoffer Lindh. Han har valt att göra testet som utvecklats av det amerikanska läkemedelsföretaget Abbot och anses ha 99-procentig tillförlitlighet.

Werlabs är ett av flera företag som erbjuder antikroppstester runt om i landet.

Flera symtom

När Kristoffer Lindh kommer fram till registreringen legitimerar han sig och får ett nummer till bås 5, där undersköterskan Therese Flod sköter provtagningen. Hon desinficerar bordet, byter ansiktsmask och engångshandskar innan Kristoffer Lindh slår sig ner.

– Det är hektiskt, men kul, säger hon.

De småpratar lite när Kristoffer Lindh satt sig ner vid bordet mitt emot. Han berättar att han inte är stickrädd och sträcker fram ena armen. När provet har tagits får han veta att det troligen kommer att dröja fyra arbetsdagar innan han får svar på om han bär antikroppar mot coronaviruset eller inte.

– Jag är ganska säker på att jag haft covid-19. Jag har haft flera symtom, bland annat lukt- och smakbortfall, säger han.

Han har väntat på att få chansen att testa sig och beställde tid direkt när han såg att det var möjligt.

– Det skulle vara skönt att få bekräftat att jag haft det. Flera personer omkring mig var i Alperna på sportlovet och flera har varit sjuka, säger han.

Om han skulle få ett positivt svar hoppas han kunna träffa sin pappa, som ingår i en riskgrupp, tillsammans med sitt barn.

– Vi brukar träffas ofta i vanliga fall så det har varit tufft för alla parter att inte kunna ses, säger Kristoffer Lindh, som arbetar som mellanstadielärare.

Stor kontrast

– I skolan är allt som vanligt. Man är nära varandra och glömmer bort att hålla avstånd. Sedan kommer man ut i samhället där det är mer strikt. Växlingen har inneburit ett ganska stort stresspåslag, säger han.

Redan på söndagen får han provsvaret.

– Det var positivt. Det känns som en stor lättnad. Det innebär framför allt att jag är mindre orolig för att bli smittad av andra och sedan den stora saken – att jag är mindre orolig för att jag ska bära på viruset utan att veta om det och smitta andra, säger Kristoffer Lindh.

Hans pappa blev också glad över resultatet och de ska försöka ses så snart de hinner.

Kristoffer Lindh tycker att testet, som kostade 750 kronor, var värt pengarna.

– Jag kan betala 750 kronor. Men jag tycker inte att det ska vara en kostnadsfråga om man ska kunna ta ett test eller inte. Det kan bli tokigt kan jag tycka. Jag kan tänka mig att många är oroliga och vill testa sig, men inte har pengarna.

Regeringen öppnade på torsdagen för storskalig antikroppstestning som alla kostnadsfritt ska kunna få tillgång till.

Fakta: Olika tester för covid-19

Det finns två typer av provtagning för covid-19. Ett PCR-test visar om man vid tillfället bär på viruset. Ett serologiskt test visar om man har haft sjukdomen tidigare och nu utvecklat så kallade antikroppar som kan göra att man är immun.

Vid ett test för pågående virusinfektion förs en bomullspinne in långt bak i svalget, där den snurras runt. I vissa test topsas även näsan. Sedan skickas provet till laboratorium. Svaret kommer ofta inom ett par dagar.

Ett test för antikroppar sker genom ett blodprov i armvecket. Därefter analyseras provet och svaret kommer ofta inom ett par dagar.

Antikroppstester görs främst när läkaren vill kunna utesluta eller bekräfta att patienten har covid-19, men också i olika studier där man tar prov på vårdpersonal, samt på boende och personal på särskilda boenden för äldre.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!