– Jag började gråta. Så tacksam och glad över att det finns så många människor som vill stötta och hjälpa. Men jag vet inte om genomslagskraften hade varit lika stor om det varit ett vanligt år utan corona, säger Sophie Rålin från Växjö.
Majblomman har sålts i Sverige sedan 1907 med ändamålet att ge barn bättre villkor och motarbeta barnfattigdom, och säljs vanligen av skolelever i slutet av april.
Men i förra veckan ställdes vårens insamling in. För att uppmärksamma och upplysa om att slopandet kommer drabba många barn, startade Sophie Rålin en insamling i Facebook-gruppen "Virtuella Majblommor – för barnens skull". Riksorganisationen Majblomman tar emot swishbetalningar från gruppen.
– Just en virtuell majblomma är egentligen ingenting, men det är många barn som är beroende av majblommans pengar, och en liten grej kan förhoppningsvis hjälpa många barn, säger hon.
Sophie Rålin är själv uppvuxen under knappa förhållanden och säger att hon vet hur det är att vrida och vända på varenda slant. För två år sedan startade hon och sina döttrar "Kalashjälpen" där familjer kunde höra av sig och få hjälp med en present eller tårta som de inte hade råd med själva.