Viruset får Spaniens motor att skära ihop

Spaniens viktigaste näring, turismen, förblöder i viruskrisen. Osäkerheten om framtiden är total. Först 2022 kan läget ha normaliserats, bedömer en expert.

En polis övervakar ingen bryter tillträdesförbudet på stranden Barcelona. Invånarna ska vara hemma i karantän. Arkivbild.

En polis övervakar ingen bryter tillträdesförbudet på stranden Barcelona. Invånarna ska vara hemma i karantän. Arkivbild.

Foto: Joan Mateu/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-19 19:25

Efter åtta rekordår i rad för Spanien som internationellt turistmål såg branschen fram mot 2020 med stor tillförsikt.

Nu står det klart att det här blir det värsta året hittills för turistindustrin, skriver El País.

Under påskveckan är normalt de spanska stränderna fullpackade. I år låg de öde.

Det nationella nödläget är förlängt till den 9 maj. Stränga restriktioner begränsar medborgarnas rörlighet. Gränserna är stängda och flygplatserna stilla.

Premiärminister Pedro Sánchez inpräntar att omstarten mot ett normalt liv blir en utdragen process, och inget som skiftar från en dag till en annan.

Ett svart hål

Spaniens är världens näst mest besökta turistland (efter Frankrike), enligt FN:s turismorgan UNWTO. Turismen är motorn i landets ekonomi. Den står för mer än tolv procent av bruttonationalprodukten.

Branschorganet Exceltur uppskattar de direkta och indirekta förlusterna på grund av virusutbrottet till 92,5 miljarder euro eller i runda svängar en biljon kronor.

En biljon är tusen miljarder.

Krisen har utlöst en lavin av avbokningar och inställda betalningar från researrangörer. Med noll intäkter och höga fasta kostnader vacklar turistsektorn på randen till ett bråddjupt svart hål. Årets säsong är i praktiken förlorad.

– Det återstår att se om vi kan göra något till julen på Kanarieöarna som är deras högsäsong, säger Jorge Marichal, ordförande i förbundet för hotell- och turismboende, till El País.

Små marginaler

Det största fackförbundet, Comisiones Obreras, räknar med att 125 000–150 000 personer har permitterats i turistsektorn, flertalet i hotellbranschen. I kalkylen ingår inte alla de säsongsarbetare som lever på turismen.

Landet har 300 000 hotell. Fyra av tio omsätter mindre än två miljoner kronor om året och har låga marginaler. Större hotellbolag åtnjuter stadigare buffertar.

– Men så länge det inte finns ett vaccin mot coronaviruset kommer turismen att påverkas mycket, säger Gabriel Escarrer, vd för Meliá Hotels International, till El País.

De hårdast drabbade regionerna är Katalonien, Andalusien, Madrid och ögruppen Balearerna med bland annat Mallorca och Ibiza.

Exceltur bedömer att inga internationella flyg kan landa förrän i slutet av augusti, med följd att antalet flygresenärer i år blir knappt 20 procent jämfört med 2019.

Kvaddad bild

Regeringen har satt in akuta åtgärder som likviditets- och permitteringsstöd.

– Det behövs en mer långsiktig och strukturell chockplan för sektorn kommer inte att återhämta sig förrän 2021 och normaliseras 2022, säger Raymond Torres, konjunkturexpert på sparbanksföreningen Funcas, till tidningen.

Antalet döda av coronavirus i Spanien var över 20 000 på söndagen. De infekterade närmar sig 200 000.

Bilden av landet som smitthärd kommer att sitta i denna sommar och nästa och underblåsa utländska resenärers ängslan, befarar José María Cubillo, chef för Mesías-Inteligencia de Marca España:

– Varumärket Spanien lider mycket och kommer att sättas i karantän av andra länder som resmål.

Enligt UNWTO skakas den globala reseindustrin av sin största katastrof hittills – och de djupa såren i Spaniens finansiella hjärta innebär ett blodbad.

Hotellchefen Gabriel Escarrer ser ett före och ett efter för massturismen:

– En av de få bra sakerna med den här krisen är att vi kommer att ompröva vår konsumtionsmodell och få en bättre känsla för hållbarhet.

Fakta: De största turistländerna

Internationella turistbesök i miljoner (för 2018):

1. Frankrike 89,4

2. Spanien 82,8

3. USA 79,7

4. Kina 62,9

5. Italien 61,8

6. Turkiet 45,8

7. Mexiko 41,3

8. Tyskland 38,9

9. Thailand 38,2

10. Storbritannien 36,3

- -

45. Sverige 7,4

Källa: FN:s turismorgan UNWTO


Bakgrund: Från ljus till totalmörker

Den 19 januari publicerade FN-organet UNWTO den årliga Världsturismbarometern. Turismen i världen hade ökat tio år i rad och regionalt pekade det uppåt överallt.

Tillväxttakten 2019 var dock lägre (4 procent) än 2017–2018 (6 procent per år), vilket UNWTO delvis förklarade med osäkerheten kring brexit och konkursen för den brittiska researrangören Thomas Cook.

Prognosen för 2020 var en fortsatt tillväxt på 3–4 procent. I år väntades bland annat sommar-OS i Tokyo bidra till mer resande. Turismen är en fortsatt pålitlig ekonomisk sektor, förkunnade UNWTO:s generalsekreterare Zurab Pololikashvili.

Sedan slog coronavirusets effekter igenom fullt ut.

Den 17 april konstaterar UNWTO i en rapport att 96 procent av alla globala destinationer är påtvingade restriktioner på grund av pandemin.

Covid-19 har påverkat resandet och turismen som ingen annan händelse förr i historien, säger Zurab Pololikashvili.

FN-organet varnar för att miljoner jobb kan få förlorade och uppmanar regeringar att kontinuerligt se över över reserestriktionerna och lätta på dem så snart det blir säkert att göra det.

Källa: FN:s turismorgan UNWTO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!