Visita: "Vår näring håller på att slås ut"

Hotellens beläggning och restaurangernas omsättning störtdyker. Antalet hotell och restauranger som är i eller nära konkurs ökar lavinartat. –Coronakrisen har slagit till med full kraft och vår näring håller på att slås ut, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Välfyllda uteserveringar på Lilla torg i Malmö i lördagssolen den 21 mars. Arkivbild

Välfyllda uteserveringar på Lilla torg i Malmö i lördagssolen den 21 mars. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-11 19:30

Antalet företag som ansöker om konkurs eller företagsrekonstruktion eller redan beviljats konkurs har enligt branschorganisationen Visita ökat med 157 procent.

– Den stora och snabba ökningen av antalet konkurser beror till största delen på coronakrisen. Det blir konkurser när man vrider av strömbrytaren, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd.

88 procent av de företag inom besöksnäringen som ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion eller beviljats konkurs från den 16 mars till och med den 8 april i år är restauranger. 36 procent av dem finns i Stockholm.

Kända krogar

Koncernen Melanders group med 300 anställda hör till dem som drabbats hårt av coronakrisen och har ansökt om företagsrekonstruktion. Melanders driver flera välkända krogar som Melanders Fisk, Ulla Winbladh och Edsbacka krog.

Hittills har 26 000 personer i besöksnäringen varslats om uppsägning eller redan fått lämna sina jobb.

I takt med att temperaturerna stiger har uteserveringarna ändå så smått börjat fyllas med folk, men det kan inte kompensera för det stora bortfallet.

– Nej, men det kan mildra skadorna och det är tur att vi kan nyttja uteserveringarna. Men vi har ju haft en debatt om trängsel på uteserveringarna de senaste dagarna och det är viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det handlar om solidaritet, säger Jonas Siljhammar.

Han är positiv till restaurangernas initiativ med takeaway, men ser det bara som ett sätt att hålla verksamheter igång.

– Det är som att sätta plåster på ett stort öppet sår.

Statistik från Caspeco, som har affärssystem som många restauranger och hotell använder, förstärker bilden av en bransch i fritt fall. Omsättningen hos de 150 restauranger i Stockholm som Caspeco följer visar att omsättningen sedan den 17 mars störtdyker och har sjunkit med mer än 70 procent.

Tomma hotellrum

De senaste siffrorna visar också att mer än nio av tio hotellrum i Stockholm står tomma. Hotellbeläggningen har stabiliserats runt 8 procent, vilket anses vara extremt lågt. I onsdags var beläggningsgraden nere på 6,5 procent jämfört med en beläggningsgrad på 97 procent samma dag för ett år sedan, enligt Benchmarking Alliance.

Krisen har lett till att 26 hotell stängt.

– Hotell- och konferensanläggningar står tomma och har inga bokningar de närmaste månaderna när det brukar vara högsäsong. Det är bedrövligt. Coronakrisen har slagit till med full kraft och vår näring håller på att slås ut. Det måste till utökade stödåtgärder från staten och det är bråttom, säger Jonas Siljhammar.

Coronakrisen sätter allt djupare spår i gatubilden med många tomma restauranger och barer i Stockholm. Arkivbild
Coronakrisen sätter allt djupare spår i gatubilden med många tomma restauranger och barer i Stockholm. Arkivbild
Fakta: Konkurser inom besöksnäringen

Antalet företag inom hotell- och restaurangbranschen som mellan den 16 mars och den 8 april i år ansökte om konkurs eller företagsrekonstruktion eller har beviljats konkurs ökade med 157 procent jämfört med samma period förra året. 88 procent av dem är restauranger, varav 36 procent finns i Stockholm.

Källa: Besöksnäringens branschorganisation Visita

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!