Förra våren gav sig Kemikalieinspektionen ut på nätet, och klickade hem 280 varor från 104 aktörer.
Till skillnad från en vanlig konsument var inspektörerna på jakt efter de varor som brukar vara bristfälliga.
– Det är billig elektronik, svartoxiderade smycken och mjuka plastvaror som leksaker, säger inspektören Karin Rumar.
"Har ingen aning"
Och prylarna som dök upp – däribland usb-laddare, badankor och gotiska halsband – överraskade inte i någon positiv bemärkelse. Av de billiga prylar som beställdes från så kallade dropshippingbutiker – butiker utan egna lager – hade 77 procent brister. För marknadsplatser var siffran 42 procent och vanliga webbutiker 34 procent.
I elektroniken rör det sig om framför allt bly i lödpunkterna. Det är inte någon direkt risk för människor, men riskerar att komma ut i naturen. I den mjuka plasten rör det sig om kortkedjiga klorparaffiner och ftalater.
– Klorparaffinerna är framför allt miljöfarliga, men kan vara cancerframkallande. Ftalaterna kan göra det svårt att få barn, de är hormonstörande, säger Rumar.
För smycken rör det sig främst om höga kadmiumhalter.
– Kadmium är giftigt för miljön, och kan leda till benskörhet, njurskador och cancer.
De flesta företagen plockar bort produkterna när Kemikalieinspektionen påtalar bristerna. För en del väntar sanktionsavgifter på tiotusentals kronor och åtalsanmälan.
Dropshippingbutikerna ser ut som en vanlig webbutik, men skickar vidare beställningen till en grossist, ofta i Kina, som levererar varan till kunden.
– Vår erfarenhet är att dropshippingbutiken inte har en aning om att den är ansvarig, säger hon.
"För lätt"
I vissa fall har själva sajten försvunnit. Kanske startar personen bakom en ny i stället.
– Det är lite för lätt att öppna en butik och dropshipping gör att ansvaret rinner bort i ingenstans, säger Karin Rumar.
Hon ger rådet till konsumenter att ta reda på var produkten skickas ifrån innan man beställer hem den, och välja kända varumärken när det gäller exempelvis elektronik. Det finns också ett samband mellan dålig kvalitet och de giftiga varorna, enligt myndigheterna.
– Det är ofta skit, säger Karin Rumar.