Röda siffror för LO:s fackliga verksamhet

LO fortsätter att göra stora förluster i den fackliga verksamheten och räknar med att gå 224 miljoner kronor back till 2024, rapporterar tidningen Arbetet. Förlusterna täcks med hjälp av intäkter från kapital- och fastighetsinnehav.

LO finansierar den fackliga verksamheten med hjälp av en förmögenhet i värdepapper och fastighetsinnehav. Arkivbild.

LO finansierar den fackliga verksamheten med hjälp av en förmögenhet i värdepapper och fastighetsinnehav. Arkivbild.

Foto: Robin Haldert / TT

Ekonomi2021-11-30 20:45

”Sammanfattningsvis kan konstateras att underskotten under de kommande åren är betydande och att LO till följd av detta också kommer att ha en försämrad likviditet”, står det i handlingarna till LO-kongressen som pågår nu.

Att finansieringen av den fackliga verksamheten dras med röda siffror är inget nytt. Inte sedan 1999 har LO nått målet att täcka kostnaderna med medlemsavgifterna. I stället har underskotten täckts med hjälp av intäkter från LO:s kapital- och fastighetsförvaltningen. Det är näringar som gått relativt bra. Totalt sett har de samlade tillgångarna nämligen ökat.

Den främsta orsaken till underskotten i den fackliga verksamheten är att LO-förbunden tappat medlemmar under en lång period. År 2 000 var 83 procent av arbetarna med i ett LO-förbund, i dag är den siffran 61 procent, skriver Arbetet.

Om ytterligare 20 år hoppas LO:s ordförande Susanna Gideonsson på en organisationsgrad på 75 procent, säger hon till tidningen.

– Vi måste bli mycket duktigare på att nå de som är visstidsanställda, de som är nytillkomna på arbetsmarknaden och få med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!