Tänk på det här innan du eldar med ved hemma

Tusentals svenskar har samlat på sig ved i takt med att elpriserna stiger. Men en kommande eldningsiver kan få konsekvenser – både för klimat och hälsa.
–Det kan försämra luftkvalitén, särskilt lokalt, säger Roger Sedin på Naturvårdsverket till TT.

Ska du elda för att få upp värmen i vinter? Arkivbild.

Ska du elda för att få upp värmen i vinter? Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Elbristen2022-09-07 05:30

Värme från vedeldad kamin, spis och ugn hoppas nog många på i takt med att elpriserna stiger och kylan närmar sig. Inte helt överraskande har suget efter ved varit rekordstort.

Finns lagstiftning

Redan i augusti kom larm om hur torr ved håller på att bli en bristvara – och hur husägare köper färsk ved med förhoppningen om att den ska hinna torka tillräckligt inför vintern.

Vedeldning är dock inte helt oproblematisk. Den är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Cancerframkallande ämnen liksom luftföroreningar frigörs som är farliga för både miljö och hälsa.

– Det finns en risk, särskilt i tätbebyggda områden om många eldar samtidigt, säger Roger Sedin som är enhetschef på luftenheten vid Naturvårdsverket.

Myselda inte

Som enskild är det också viktigt att veta hur man ska elda. Utsläppen kan nämligen minska med upp till 50 procent genom att elda på rätt sätt.

Roger Sedin tipsar om att elda rejält och kraftfullt med torr ved – inget annat – och med en hög syresättning, när man väl är i gång.

– Elda kraftfullt. Du förbränner också mest av de dåliga ämnena då, säger han och understryker:

– Det handlar om att elda rätt. Inte myselda – då många tror att det ska bli varmt och skönt länge men det är tvärtom.

Trixet är att tillföra bra med luft så att allt brinner upp. Det ska inte bli så mycket rök, utan elda så rent som möjligt, säger Roger Sedin.

– Och kan man, så ska man skaffa ny kamin. Det är betydligt effektivare.

– Det blir enorm skillnad, det blir mycket mindre rök och mindre farliga ämnen.

Fakta: Så eldar du rätt

Elda med ved – inget annat. Att elda sopor, plast, impregnerat virke är inte tillåtet eftersom det släpper ut giftiga ämnen

Veden ska vara lagom torr. Är den för torr brinner den upp fort och ger lite mindre värme.

Som tändmedel kan man använda braständare – briketter, block, tändpåsar alternativt fint huggna vedträn.

Använd inte tändvätska så det kan vara farligt och ger fler föroreningar.

Stapla vedträna på ett luftigt sätt.

Ge lagom med lufttillförsel under eldning. När elden tagit sig kan man stänga luckan men fortsätta ha öppna spjäll.

Vid lagom lufttillförsel brinner brasan med klara gula lågor.

Om brasan har en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas är förbränningen bra. Om elden däremot är gulaktig, svart eller grå kommer det ut mycket luftföroreningar.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!