Ansökan för ny vindkraftspark återkallas

Företaget Svea Wind Offshore drar tillbaka sin ansökan för en ny vindkraftspark utanför Söderhamn, rapporterar lokala medier.

En ansökan om att bygga en vindkraftspark återkallas. Arkivbild.

En ansökan om att bygga en vindkraftspark återkallas. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Energi2022-12-17 19:36

Vindkraftsparken Gretas klackar 2 planerades att uppföras i havet, cirka tre mil från fastlandet. Företaget motiverar sin återkallade ansökan med att det inte längre är sannolikt att kommunfullmäktige i Söderhamn kommer att godkänna etableringen.

"Vi återkallar ansökan om Vindpark Gretas klackar 2 eftersom vi saknar klara signaler om att en majoritet i Söderhamns kommunfullmäktige vill stötta projektet. Vi har arbetat med projektet i sju år, och kan inte riskera att allt nedlagt arbete och 2,2 TWh hållbar el per år går till spillo", säger Eva Vitell, vd, i ett pressmeddelande.

Vid det allmänna valet i september anordnades två lokala folkomröstningar i Söderhamns kommun kring vindkraftsetableringar, där en majoritet av väljarna röstade emot ny vindkraft. Bland annat har Centerpartiet nyligen meddelat att partiet kommer att rösta nej till projektet, till följd resultatet i omröstningarna, rapporterar Söderhamns-Kuriren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!