– Anledningen är de händelser som vi har sett under en längre tid. Även om det görs åtgärder för varje händelse har de bakomliggande orsakerna fortsatt att ställa till det, säger Anne Edland, enhetschef för tillsynssamordning på myndigheten, till TT.
Strålsäkerhetsmyndigheten gör varje år en samlad värdering av strålsäkerheten, kallad SSV, vid alla svenska kärnkraftverk. I år bedöms strålsäkerheten vid Ringhals "acceptabel". Det är det näst lägsta betyget på en fyragradig skala och en sänkning från "tillfredsställande".
Många av bristerna påpekades i ett föreläggande mot kärnkraftverket i november i fjol. Krav ställdes då på åtgärder kopplat till organisation, ledning, styrning och säkerhetskultur.
Skadad tryckbehållare
Det skedde efter att en tryckbehållare skadats i reaktor 4 i samband med ett test i augusti. Reparationsarbetet tog flera månader och reaktorn kunde gå upp i full drift först under påskhelgen.
– Det är till stor del av den anledningen som vi har sänkt betyget. Men även i förra årets SSV såg vi en massa händelser. Det var på håret att vi sänkte redan då, säger Anne Edland.
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är Ringhals säkert rent fysiskt och tekniskt.
– Det är inte händelserna i sig. De har åtgärdats. Men nu vill vi att de ska lyfta blicken och se vad som ligger till grund till att det händer om och om igen. Det är att man inte följer instruktioner, inte kommunicerar tillräckligt bra och inte följer processerna, säger Edland.
"Omfattande åtgärder"
Anna Collin, presschef på Ringhals, är inte förvånad över nedgraderingen.
– Vi har precis mottagit Strålsäkerhetsmyndighetens rapport och vill sätta oss in i den innan vi kommenterar den. Däremot är resultatet att de bedömer att det finns brister förväntat med tanke på de händelser som ledde till att Ringhals i höstas fick ett föreläggande, säger hon till TT.
Enligt Collin delar Ringhals ledning myndighetens värdering av läget.
– Omfattande åtgärder sattes in redan efter förra sommaren som vi redan ser positiva effekter av.
Anna Collin säger att det bland annat handlar om förbättringsåtgärder som gäller ledning, styrning och säkerhetskultur.
– Vi har gjort bakomliggande analyser till vad som har lett till de här händelserna, och också tittat på och förtydligat instruktioner, så vi är tydliga med vad som gäller när man jobbar på ett kärnkraftverk.
Mandat att stoppa
Anne Edland beskriver Ringhals som i överlag gott skick. Att säkerhetsbetyget sänks för en anläggning i de årliga bedömningarna är inte helt ovanligt.
– Men sänker vi eller höjer vi ska vi ha bra underlag, och det tycker jag att vi har nu, säger hon.
Skulle strålsäkerheten få bottenbetyg kan det bli tal om driftstopp.
– Vi har absolut mandat att stoppa en anläggning om vi skulle tycka att det är så undermåligt.