Det senaste året har privatpersoners installering av solcellspaneler på sina hustak exploderat. Det relativt nya uppvärmningssättet har lett till nya frågor.
– Många upplever nog att det är lite svårt. Man har ju aldrig gjort det här förut, säger Mari Sparr, forskningsledare på Länsförsäkringars Forskningsfond.
Snöröjning
En fråga som ofta uppkommer är hur man snöröjer tak med solpaneler, berättar hon.
I en studie av Länsförsäkringars Forskningsfond och forskningsinstitutet Rise har olika metoder utvärderats för snöröjning utifrån bland annat pris, effektivitet, risk för skador på paneler samt risk för personskador.
– Man ska bara snöröja vid extremt snöväder för att få bort den stora massan, annars ska man inte behöva göra det, säger Sparr.
Det är dock viktigt att vara försiktig och inte skada solcellerna. Då är det bättre att låta snön töa bort.
Rätt från början
Därtill understryker Mari Sparr vikten av att solpanelerna installeras rätt från början. Att man väljer rätt storlek som passar taket, rätt leverantör och installatör. Generellt sett är det bra med hög lutning på taket, då kan snön glida ner av sig själv.
Men om det är svårt att ge sig upp och snöröja på taket ska man hellre låta bli, säger hon.
– Viktigast av allt är att man är rädd om sig själv. Man ska inte ta några onödiga risker.
Utöver eventuell snöröjning ska inte solpanelerna behöva underhållas, enligt Energimyndigheten. Regn sköljer bort både smuts och pollen.
Däremot bör man se till att få drifts- och skötselanvisningar från installatören, samt tillverkarnas manualer och dokumentation om solcellsanläggningens utförande. Då kan man med jämna mellanrum kontrollera att solcellsanläggningen förblir säker och producerar som den ska.