HD nobbar Estoniafallet – fällande domar gäller

Det blir ingen prövning av Högsta domstolen av dykningarna vid Estonia. Fallet tas inte upp och därmed står de fällande domarna fast.

Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson dömdes för brott mot lagen om gravfrid. Arkivbild.

Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson dömdes för brott mot lagen om gravfrid. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Estonia2023-06-21 10:15

De två männen dömdes i hovrätten till 80 dagsböter för brott mot lagen om gravfrid vid vraket, och den domen står nu fast. De ingick i ett filmteam som gjorde den uppmärksammade tv-dokumentären "Estonia – fyndet som förändrar allt".

Journalisten Henrik Evertsson och en undervattensexpert filmade Estonias vrak med en undervattensrobot. Båda överklagade domen till Högsta domstolen – som nu nekar dem prövningstillstånd, enligt Dagens Juridik.

Enligt deras överklagan borde filmningen ha betraktats som ett journalistiskt arbete, och de menade att svensk lag inte skulle gälla eftersom de befann sig på en båt under tysk flagg och på internationellt vatten.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd,” heter det i beslutet.

Dokumentären, som visades 2020, ledde bland annat till att Statens haverikommission startade en ny utredning av katastrofen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!