Ny rättegång om filmteams dyk vid Estonia

Tingsrätten tänkte fel förra gången, och fick bakläxa av hovrätten. En ny rättegång har hållits om ett filmteams dyk vid Estonias vrak 2019. Dyken gav bilder till en uppmärksammad dokumentär. Men två män åtalades för brott mot gravfriden.

Vrakexperten Linus Andersson och journalisten Henrik Evertsson i Göteborgs tingsrätt när Estonia-rättegången togs om.

Vrakexperten Linus Andersson och journalisten Henrik Evertsson i Göteborgs tingsrätt när Estonia-rättegången togs om.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Estonia2022-08-22 05:00

Tv-serien "Estonia – fyndet som förändrar allt" på Discovery visade ett stort, tidigare okänt hål i skrovet på den förlista färjan. Statens haverikommission blev intresserad, och nu görs nya undersökningar av katastrofen på Östersjön 1994.

Bilderna togs med en dykrobot. Men journalisten Henrik Evertsson, som ledde filmteamet, och en av hans medarbetare åtalades för brott mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Med tysk båt

I början av förra året friades de två åtalade av Göteborgs tingsrätt. Domstolen ansåg att lagen om gravfrid inte gällde i detta fall, eftersom filmteamet använde en tysk båt som utgick från Tyskland – som inte undertecknat den så kallade Estonialagen.

Men åklagaren överklagade, och i vintras kom ett besked från hovrätten: Tingsrätten hade resonerat fel, och måste göra om rättegången.

Bland annat behöver tingsrätten pröva de åtalades resonemang om att dykningarna var nödvändiga för informationsfriheten, och även vilket straff som ska utdömas om de åtalade anses skyldiga.

Den nya rättegången i Göteborgs tingsrätt hölls på måndagen. Dom meddelas den 5 september.

Bogvisiret lossnade

852 personer omkom när Estonia sjönk en höstnatt för 28 år sedan. Bara 137 personer överlevde katastrofen. Bogvisiret hade lossnat i det hårda vädret, och stora mängder vatten som forsade in på bildäck fick fartyget att kantra.

Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet då Estonia sjönk måste utredas ytterligare.

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson anländer till rättegången.
Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson anländer till rättegången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!