Som purfärsk arbetsmarknadsminister var Pehrson först ut av alla i den nya regeringen att delta i ett EU-möte, då företrädare för EU-kommissionen och ministerrådet under onsdagen träffade arbetsmarknadens parter i Bryssel.
Samtidigt pressas Pehrsons parti av kritiken mot att L gjort upp med bland andra SD om den nya svenska regeringen.
Pehrson hoppas dock att hans och partikamraternas förklaringar ska förstås av kollegorna i Europa.
– Jag försöker förklara vilket oerhört starkt dokument vi lagt fram i form av en regeringsförklaring som visar på stora betydande liberala reformer i Sverige – men det betyder minskad migration. Det är också korrekt, säger Pehrson till TT och SR Ekot i Bryssel.
Utesluts?
Liberalerna ingår i EU-parlamentets liberala partigrupp RE, vars franske gruppledare Stéphane Séjourné inte är helt förtjust i uppgörelsen i Sverige.
– Den svenska situationen är inte tillfredsställande – det är det minsta man kan säga, sade Séjourné på en pressbriefing i Strasbourg i tisdags.
Diskussioner har pågått inom RE om huruvida det till och med kan finnas skäl att utesluta L och deras EU-parlamentsledamot Karin Karlsbro ur gruppen. På onsdagskvällen kom beskedet att Karlsbro får sitta kvar i RE, bekräftar hennes pressekreterare för TT.
Karlsbro säger att det inte funnits några krav på att utesluta henne som ledamot eller utesluta liberalerna ur partigruppen. Hon tar oron och kritiken på allvar.
– Det var viktigt att få diskutera det här. Nu var det utifrån situationen i Sverige och jag var i centrum, men den här situationen kommer att uppstå flera gånger i andra länder. Det var lärorikt. Jag är glad över det stora förtroende som gruppen visade mig och jag känner att jag har ett ansvar, säger hon till TT.
Liberalerna kan dock komma att uteslutas ur europeiska liberala partiorganisationen Alde, vilket skulle innebära att Karlsbro tvingas lämna RE, rapporterar Svenska Dagbladet.
Andra samarbeten
Pehrson säger att L inte är första parti inom EU:s liberala partifamilj att samarbeta med partier i samma stil som SD.
Exempelvis har finländska Centern suttit i regering med Sannfinländarna, medan danska Venstre lutat sig mot Dansk Folkeparti som stödparti och nederländska VVD gjort samma sak med Geert Wilders och dennes Frihetspartiet, PVV.
– Andra partier i vår partigrupp har ju tidigare haft samarbete med partier som inte är liberala helt enkelt. Liberalerna har varit solida medlemmar i RE så länge det har funnits, men också (europeiska liberala partiorganisationen) Alde i årtionden och det ska vi fortsätta vara, säger Johan Pehrson i Bryssel.