På onsdagen ska statsminister Ulf Kristersson (M) presentera prioriteringarna inför det svenska ordförandeskapet i EU för riksdagen. Sverige tar över ordförandeklubban vid årsskiftet och förberedelserna har pågått under flera år. Den nya regeringen har till stor del fått ta över det som den tidigare S-regeringen förberett.
Oro för SD
Trots det är Magdalena Andersson oroad.
– Jag förväntar mig att Ulf Kristersson kommer att säga många fina ord, både om rättsstatens principer och klimatpolitiken, men frågan är ju hur man kommer att agera i praktiken, säger hon.
– Att välja att samarbeta med ett parti som beskriver sig som Sveriges mest EU-kritiska, som har svårt att ställa sig bakom EU:s grundläggande värderingar, som struntar i klimatmålen och är kritiska till EU:s klimatpolitik – det klart att det är kontroversiellt.
Som ordförandeland är det svenska ministrar som kommer att leda förhandlingar i rådet, där EU-länderna möts, och försöka hitta kompromisser med EU-parlamentet. Under våren kommer bland annat flera migrationsfrågor att avgöras, liksom klimat- och energifrågor.
Het fråga
Till exempel pågår förhandlingar som blir avgörande för hur mycket den svenska reduktionsplikten kan sänkas. En het fråga i debatten om höga bränslepriser och där regeringen lovat att sänka till EU:s miniminivå. Men resultatet i förhandlingarna påverkar också klimatmålen och utsläppen av koldioxid.
– Vad kommer ett svenskt ordförandeskap, där Jimmie Åkesson håller i kopplet, att driva för linje? säger Magdalena Andersson.