Svenskt stöd för krigsbrottstribunal

Sverige stöttar planerna pĂ„ en internationell tribunal för att kunna stĂ€lla den ryska ledningen till svars för kriget mot Ukraina. –Ingen som Ă€gnar sig Ă„t den typen av brottslighet ska komma undan, sĂ€ger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer leder arbetet i EU:s ministerrÄd.

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer leder arbetet i EU:s ministerrÄd.

Foto: Jessica Gow/TT

EU2023-01-27 13:18

Över 70 000 misstĂ€nkta krigsbrott har dokumenterats i Ukraina sedan Rysslands invasion för snart ett Ă„r sedan, enligt mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationer och ukrainska myndigheter.

Tortyr, mord, sexuella övergrepp och attacker mot civil infrastruktur Àr nÄgra av brotten som utreds. Enligt organisationen Center for civil liberties handlar det om systematiska brott och inte bara om enskilda soldaters gÀrningar.

– BĂ„de Ukraina som land och mĂ€nniskor i Ukraina har blivit utsatta för förfĂ€rliga krigsbrott och ingen som Ă€gnar sig Ă„t den typen av brottslighet ska komma undan, sĂ€ger Gunnar Strömmer.

SĂ€rskild domstol

Nu pĂ„gĂ„r diskussioner internationellt om hur man bĂ€st ska stĂ€lla de ansvariga till svars – Ă€ven den högsta ryska militĂ€ra ledningen och pĂ„ sikt kanske till och med Rysslands president Vladimir Putin.

Flera lÀnder inom EU driver pÄ för att en sÀrskild internationell tribunal ska upprÀttas dÀr Ätal ska kunna vÀckas för sjÀlva anfallskriget, det som kallas aggressionsbrott.

– Lagföring kommer att behöva ske pĂ„ vĂ€ldigt mĂ„nga olika nivĂ„er. Talar man om aggressionsbrottet sĂ„ Ă€r det ett brott som normalt begĂ„s av befĂ€l högre upp, sĂ€ger Ă„klagare Reena Devgun vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det har vĂ€l egentligen bara prövats i NĂŒrnbergrĂ€ttegĂ„ngarna, fortsĂ€tter hon.

Samtidigt planerar EU-kommissionen att inrÀtta en sÀrskild Äklagarkammare för att samla in och lagra bevis.

Justitieministrar samlade

Under fredagen samlades EU:s justitieministrar i Arlanda stad för att diskutera frÄgan. Och Sverige, som leder mötet i egenskap av ordförande i EU:s ministerrÄd, tycker att en sÀrskild tribunal vore en bra idé.

– Vi vet att man mĂ„ste ha nĂ„gon form av internationell tribunal för att hantera de grövsta krigsbrotten, men mycket kommer att behöva hanteras av nationella domstolar, sĂ€ger Strömmer.

Enligt Tyskland mÄste en sÄdan tribunal ligga utanför Ukraina för att inte uppfattas som partisk. Den ska samtidigt ta sin utgÄngspunkt i ukrainsk straffrÀtt.

För vissa av brotten Àr det inte möjligt att vÀcka Ätal via Internationella brottmÄlsdomstolen i Haag (ICC) eftersom det finns ett kryphÄl i internationell rÀtt, enligt Tysklands utrikesminister. Ryssland erkÀnner inte domstolen och det Àr heller inte troligt att FN:s sÀkerhetsrÄd skulle hÀnvisa mÄl dit, eftersom Moskva Àr en del av sÀkerhetsrÄdet och troligen skulle lÀgga in sitt veto.

Att gÄ via FN:s generalförsamling kan ta tid och frÄgan Àr hur en tribunal ska fÄ legitimitet om man rundar FN.

– Vi behöver inte bara tala om möjligheterna utan ocksĂ„ om en plan framĂ„t, sade Litauens justitieminister Ewelina Dobrowolska pĂ„ vĂ€g in till mötet.

Svensk utredning

PÄ frÄgan om det Àr möjligt att stÀlla Rysslands president inför rÀtta svarar Gunnar Strömmer att det förstÄs Àr förenat med stora praktiska utmaningar.

– Men utgĂ„ngspunkten mĂ„ste vara att de som Ă€r ansvariga för ett orĂ€ttfĂ€rdigt krig, och för alla de krigsbrott som begĂ„s pĂ„ marken, stĂ€lls till svars. Det Ă€r inte sĂ„ att det politiska ledarskapet pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r immunt mot den hĂ€r typen av Ă„tal, sĂ€ger han.

EU:s justitiekommissionÀr Didier Reynders framhÄller att man tidigt började samla in bevis om misstÀnkta krigsbrott i Ukraina.

– Om det finns en avsikt att begĂ„ internationell brottslighet tar du en risk om att en dag stĂ€llas inför en tribunal, sĂ€ger han.

En svensk förundersökning om krigsförbrytelser i Ukraina leds av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Åklagarna uppmanar personer som utsatts för vĂ„ld eller bevittnat vĂ„ld mot civila i Ukraina att höra av sig till polisen.

Ännu finns ingen misstĂ€nkt i utredningen.

EU-kommissionÀren för rÀttsliga frÄgor Didier Reynders och Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer.
EU-kommissionÀren för rÀttsliga frÄgor Didier Reynders och Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!