Ebba Busch hoppar över Ärets prideparad

Alla partiledare utom tvĂ„ deltar i lördagens prideparad i Stockholm. Ebba Busch har andra Ă„taganden och Jimmie Åkesson Ă€r inte vĂ€lkommen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) pÄ 2022 Ärs prideparade i Stockholm. I Är har hon andra Ätaganden och deltar inte.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) pÄ 2022 Ärs prideparade i Stockholm. I Är har hon andra Ätaganden och deltar inte.

Foto: Maja Suslin/TT

Evenemang2023-08-05 11:53

PÄ lördag klockan 13 gÄr Ärets prideparad av stapeln, som avslutning pÄ regnbÄgsveckan. I Är kommer sju av nio partiledare gÄ i prideparaden.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) Àr de enda partiledarna som ocksÄ sitter i regeringen. Energiminister Ebba Busch (KD) kommer inte delta i Är.

– Hon har andra Ă„taganden i dag, sĂ€ger Mia Widell, pressekreterare för Ebba Busch.

Enligt Widell Àr det Erik Slottner (KD), civilminister, som Àr det statsrÄd som representerar Kristdemokraterna.

I Tv4:s Nyhetsmorgon fick statsministern frÄgan om hur det kÀnns att gÄ i paraden.

– Det kĂ€nns bra, inte minst nu nĂ€r frĂ„gan Ă€r pĂ„ högkant och mĂ„nga lĂ€nder gĂ„r i fel riktning.

– Vi fĂ„r aldrig ta de hĂ€r frĂ„gorna för givna. Alla mĂ€nniskors frihet och kĂ€rlek hyllar vi i Sverige och det gör vi i dag, sĂ€ger han.

FrÄn oppositionen kommer alla partiledare delta. Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V) och de bÄda sprÄkrören MÀrta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) brukar delta och kommer göra det Àven i Är. OcksÄ Muharrem Demirok (C) kommer gÄ i Ärets prideparad, nu för första gÄngen som partiledare.

Stockholm Pride har sedan 2014 ett Ärsmötesbeslut pÄ att Sverigedemokraterna inte Àr vÀlkomna pÄ paraden.

– Du ska ha en HBTQ-politik och driva ett HBTQ-politiskt arbete och du behöver stĂ„ bakom vĂ„r vĂ€rdegrund. Baserat pĂ„ dessa principer vĂ€lkomnar vi politiska partier att anmĂ€la sig till vĂ„r plattform, sĂ€ger Fredrik SawestĂ„hl, ordförande i Stockholm Pride och fortsĂ€tter:

– SD möter inte vĂ„ra principer.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!