Det kurdiska självstyret ska agera skyndsamt för att utvisa de kvarstående IS-svenskorna som inte kan ställas till rätta på plats. Ett skäl är kvinnornas barn.
– Vi vill att de ska få hamna i bättre miljöer (än fånglägren i Syrien), säger Shiyar Aliom barnen.
När nästa etapp av utvisningar äger rum är osäkert, men det kan komma att ske under senhöst eller början på vintern, säger han.
– Kanske blir det några kvar som vi har tillräckliga bevis på för att ställa till rätta.
Förhoppningen för det kurdiska självstyret är att kvinnorna ska kunna åtalas i Sverige, men man är medveten om att lagarna kanske inte räcker till, säger han.
– Det är inte som i Norge exempelvis, där vi vet att en kvinna vi skickar dit döms till 3,5 år.
Även Danmark har kraftigare lagar än Sverige i det avseendet.
– Men vi hoppas verkligen att Sverige ska kunna agera lite starkare.
Dialog med UD
TT: Har ni en kontakt med UD om kommande utvisningar?
– Vi har en dialog med UD och vår relation fungerar bra hittills. Vi får se hur det utvecklas. Men om de ska komma hit (till Sverige) och bara bli frisläppta på våra gator, det tycker jag är obehagligt.
I hans ögon rör det sig inte om oskyldiga kvinnor.
– Jag tycker alltid offren glöms bort, världssamfundet har svikit dem måste jag säga. Världen har svikit dem, som offrat sitt liv för att skydda oss.
Tiotusentals barn har förlorat familjemedlemmar, kvinnor har våldtagits, misshandlats och mördats, och fortfarande finns det tusentals yazidiska kvinnor som är spårlöst försvunna, säger han.
– Våra resurser räcker inte för att hjälpa dem, och det är svenska medborgare och medborgare från andra länder som har gjort det. De här kvinnorna har varit med länge. De har alla varit med till det sista IS-fästet har fallit, i Baghouz.
– Så oskyldiga, nej.
Lovat hjälpa
Hjälp från UD är en förutsättning för att kunna utvisa kvinnorna till Sverige.
– Sverige har sagt att "blir de utvisade så är vi tvungna att hämta dem, då kommer vi och hämtar dem", det har de lovat, säger Shiyar Ali.
Enligt utrikesminister Ann Linde (S) finns åtta kvinnor och 16 barn kvar i fånglägren som kan komma att utvisas till Sverige. Shiyar Ali tror att det kan röra sig om fler, men han är inte säker.
TT: Det pratas mycket om de svenska IS-kvinnorna nu, vad kan du säga om männen?
– Det är nästa fas, när vi är klara med kvinnorna. Vi håller på att diskutera det mycket med den internationella koalitionen mot terrorism, hur vi ska hantera männen, säger han.
Till skillnad från kvinnorna sitter männen i riktiga fängelser, inte i fångläger.
– Vi har inte slutgiltiga besked om dem, om det blir rättegång hos oss eller om de ska deporteras till annat land.
Enligt Shiyar Ali rör det sig om färre än tio svenska män, och besked om vad som kan hända med dem kan uppskattningsvis komma nästa höst, säger han.