IS-kvinnorna anhållna för krigsförbrytelser

Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda. De möttes av polis på flygplatsen och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter. Kvinnorna har anhållits misstänkta för att ha begått krigsförbrytelser.

Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda.

Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Extremism2021-10-21 08:45

"Självstyret i nordöstra Syrien har utvisat tre kvinnor och åtta barn som är hemmahörande i Sverige. Två av barnen är föräldralösa", skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

Personal från bland annat UD, Säkerhetspolisen och sociala myndigheter har "sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt".

"De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem", skriver Linde.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att de tre kvinnorna har anhållits för misstänkta krigsförbrytelser.

Kammaråklagare Peter Larsson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är förundersökningsledare för ett av ärendena.

"Förhör kommer nu att hållas och efter det kommer jag fatta beslut om huruvida hon ska begäras häktad eller släppas på fri fot", säger Larsson i pressmeddelandet.

Åklagarmyndigheten meddelar i pressmeddelandet att Larsson och de andra två åklagarna inte kan lämna mer information och att de inte är tillgängliga för frågor från medier.

"Vi har en skyldighet"

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kan inte kommentera eventuella brottsmisstankar mot kvinnorna, men konstaterar att det pågår flera utredningar mot de kvinnor som kommit tidigare.

TT: Vad säger du om att Sverige bistår kvinnorna med en resa?

– Sverige har inte valt att åka ned och hämta hem kvinnor och barn från lägren, utan i stället inväntat den rättsliga utredning som det kurdiska självstyret har gjort. Vår utgångspunkt är att om man deltagit i terrorverksamhet där nere så är det bäst om ansvarsutkrävandet sker i regionen, säger Damberg.

– Däremot har det kurdiska självstyret kommit fram till att de inte har bevis att gå vidare i en rättslig prövning med de här kvinnorna, som nu är utvisade. Då menar vi att vi har en skyldighet att ta emot utvisade medborgare, inte minst på ett ordnat sätt för att barnen ska må bra.

"Farliga personer"

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, är kritisk mot mottagandet.

– Ytterst handlar det om farliga personer som vi helst inte vill ha i Sverige. Vi har en skyldighet att ta emot svenska medborgare men vi har ingen skyldighet att bistå resan till Sverige, säger han.

Forssell tycker att den svenska terrorlagstiftningen är i "mycket dåligt skick".

– Till exempel är det inte kriminaliserat att delta i en terroristorganisation, säger han och tillägger att han skulle vilja se en bättre uppföljning av de runt 150 IS-anhängare som hittills återvänt.

– Jag befarar att många av de här kommer att släppas ut i samhället tämligen omgående.

Mikael Damberg utesluter inte att fler kan komma att återvända till Sverige.

– Det är upp till det kurdiska regionala självstyret, har de bevis för att kvinnorna begått brott och haft samröre med terrorsekten är det fullt möjligt att gå vidare med rättsprocessen. Om de inte har bevisen så har det kurdiska självstyret sagt att då kommer de att utvisas till olika länder.

Lämnade lägret i onsdags

Kvinnorna och barnen lämnade Roj-lägret i nordöstra Syrien på onsdagsmorgonen lokal tid, för att därefter resa mot norra Irak och Sverige, skriver Expressen.

I början av september anlände de första tre svenska IS-kvinnorna med barn som utvisats av det kurdiska självstyret. Två av dem anhölls inledningsvis misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien men släpptes strax därpå på fri fot.

Enligt åklagare Karolina Wieslander är dock båda kvinnorna fortsatt misstänkta för brott.

– Vi bedriver förundersökningen och vidtar de åtgärder vi bedömer vara lämpliga för att se om man kan komma vidare med brottsmisstanken.

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien. Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige och förundersökningar om krigsbrott har inletts och även lagts ned.

I mars dömdes en 31-årig kvinna till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, då hon tagit med sig sin tvååring till IS i Syrien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!