Våldsdåd kopplas till "antistatlig" extremism

Den antidemokratiska extremismen växer, enligt Säpo. Flera våldsdåd de senaste åren kopplas till att gärningsmän, ofta unga, påverkats av antistatlig våldspropaganda.

Skolattacken i Kristianstad 2022. En 16-årig pojke knivhugger en lärare och en elev. "Jag kände att det var en massa smuts i Sverige", har han sagt i förhör. Arkivbild.

Skolattacken i Kristianstad 2022. En 16-årig pojke knivhugger en lärare och en elev. "Jag kände att det var en massa smuts i Sverige", har han sagt i förhör. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Extremism2023-06-21 12:56

Den antidemokratiska extremismen har vuxit sig stark de senaste åren, enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som beställts av Säpo.

– Vi är bekymrade över utvecklingen. Rapporten illustrerar de utmaningar som vi står inför och har stått inför en tid, säger Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism på Säpo.

På olika internetforum sprids narrativ om att den politiska och ekonomiska eliten är skyldig till samhällets "totala förfall", som extremisterna uppfattar det.

– Det finns ett flertal forum på nätet som är normaliserade, men också slutna forum, som avhumaniserar och sprider den här typen av marknadsföring i syfte att påverka andra, säger Hallström.

Flera våldsdåd

Några centrala teman i propagandan är enligt rapporten att "det europeiska folket är döende", att "me-too-kvinnor borde straffas", att familjen är under attack och att svenskar "trycks undan och kuvas" i sitt eget land.

Säpo varnar för att fler riskerar att radikaliseras och också ta till våld.

– I de här forumen normaliserar man det extrema och legitimerar användandet av våld och mycket grovt våld, bland annat terror, säger Hallström.

Flera av de senaste årens våldsdåd i Sverige kan enligt rapporten kopplas till trenden, däribland mordet i Almedalen 2022 och ett antal skolattentat.

– Många av de här unga individerna har på ett eller annat sätt exponerats för eller konsumerat den här typen av propaganda, säger Hallström.

Mycket av det som sprids är avskyvärt, säger han.

– Det är en avhumanisering där riktiga människor dödas, vilket då sänker tröskeln för användande av eget våld.

Inspirerar till våld

Men även aktörer som inte ser våld som ett medel för att förändra samhället kan inspirera till våldsamheter, enligt FOI. Säpo talar om det som två vågor – en bakre våg som är fylld av extremism, och en främre våg som är den våldsbejakande extremismen.

– V i måste ha en god förmåga att förstå även den bakre vågen. Den bidrar till en påfyllnad och en kraft i den främre vågen och en normalisering av det extrema.

Hallström ser rapporten som ett viktigt bidrag för att hela samhället ska kunna mobilisera mot tillväxten i extremistmiljöerna.

– Vi behöver som nation jobba mot sådana krafter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!