Är det mamma eller mormor som hämtar på förskolan? Kanske mamma, i samma ålder som mormor kunde vara i förr.
Under 2022 föddes 410 barn där mamman var 19 år eller yngre. Samtidigt föddes 537 barn av mammor som var 45 år eller äldre, enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB). Fler nyfödda barn har alltså numera en mamma i den äldre åldersgruppen – än en tonårsmamma.
– Det är första året det ser ut så här, konstaterar Lena Lundkvist, demograf på SCB.
Startade med p-pillret
Utvecklingen mot att få barn senare i livet har dock pågått under decennier, och startade på 60-talet när det moderna p-pillret kom. Nästan 8 800 barn föddes av en tonårsmamma 1968, jämfört med bara drygt 400 barn förra året.
– Av tonårsgraviditeterna är många oplanerade. Samtidigt blir barnafödandet mer och mer välplanerat, man väntar tills man har skaffat sig försörjning och utbildning. Så det är inte så konstigt att det ser ut så här, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.
De nordiska länderna sticker ut när det gäller förskjutningen mot att skaffa barn i allt högre åldrar. Här spelar bland annat den ökade möjligheten att få hjälp via assisterad befruktning in.
– Den övre gränsen är inte lika "fix" längre. Tidigare var det kanske någon enstaka 49-åring. Men med de nya behandlingsmetoderna föds barn av mammor i åldrar där det inte var biologiskt möjligt tidigare, säger Gunnar Andersson.
Positiva effekter
Äldre mammor är dock en nygammal trend. I slutet av 1800-talet var 12 procent av alla kvinnor som födde barn över 40 år. Det var innan preventivmedel, aborträtt – och i ett bondesamhälle där många barn ofta var en tillgång på gården.
Att skaffa barn efter 45 handlar oftast inte bara om att kvinnan vill hinna etablera sig på arbetsmarknaden och få rätt ekonomiska förutsättningar, enligt Gunnar Andersson. Ofta spelar annat i livssituationen in.
– Det kan vara att man inte hittar någon lämplig partner förrän man är lite äldre, eller har ett nytt förhållande. Man planerar inte att vänta med att skaffa barn tills man är 45. Men det kan bli nya livssituationer.
Att få barn som äldre kan innebära en del hälsorisker. Men socioekonomiskt har man främst sett positiva effekter, enligt Gunnar Andersson.
– De barn som föds av lite äldre mammor har det ofta bättre förspänt än de barn som föds av väldigt unga mammor. Mammorna har bättre inkomster, sociala resurser med ett större nätverk och större personlig mognad.