Bilen blir ett sätt att komma ut

Bilen är mer än bara ett transportmedel. Den kan också vara ett verktyg för att delta i olika kultur- och fritidsaktiviteter som bilbio och bilbingo.
–Bilen ger frihet. För vissa är det enda sättet att komma ut i dessa coronatider, säger Carl Martinsson som arrangerar bilbio i Göteborg.

Drive in-kulturen kommer från USA. Bilbingo är mer populärt i Sverige än vad bil-bio är. Vad det beror på är svårt att säga. Kanske för att amerikanska ungdomar får körkort och tillgång till bil tidigare än här?

Drive in-kulturen kommer från USA. Bilbingo är mer populärt i Sverige än vad bil-bio är. Vad det beror på är svårt att säga. Kanske för att amerikanska ungdomar får körkort och tillgång till bil tidigare än här?

Foto: Leif R Jansson/TT

Film2020-08-10 08:15

Djupa samtal, fnissiga förfester och spirande kärlek. Många har haft några av sina mest minnesvärda upplevelser i bilen. I synnerhet om man är uppvuxen på landsbygden där det inte finns så många andra mötesplatser.

–  Bilen är en trygg plats, en förlängning av hemmet, som också erbjuder frihet och ger en möjlighet att utforska världen, säger konsthistorikern Olle Wilson.

I sin forskning vid Uppsala universitet har han behandlat bilens kulturella dimensioner och bland annat skrivit böckerna ”Raffinerade rum” och ”Full tank”.

–  Bilen kan skapa kontakt och fungera som en social gränsöverskridare.

Det upplevde han på nära håll i arbetet med sina böcker. Många av kontakterna fick han sedan hans bil, en Hudson Pacemaker Coupé 1950, lockade till samtal.

Somrigt

Just bilbingo hör sommaren till. Det är ett roligt sätt att umgås på och träffa människor. Fenomenet hittade till Sverige i början av 1960-talet och sedan dess arrangeras bilbingo över hela landet. Vanligen ordnas spelet av lokala idrottsföreningar där överskottet blir välkomna extrapengar till föreningskassan.

Förutom själva spelmomentet fikar man, pratar och ibland förekommer det musik. Vinsterna kan vara allt från ett par hundralappar upp till flera tusen kronor.

–  Drive in-kulturen kommer från USA. Även om Sverige tog till sig mycket av den amerikanska ungdomskulturen efter kriget, slog inte just bilbio igenom här på samma sätt. Inte som bilbingon i alla fall, säger Olle Wilson.

Coronasäkert

En som dock har ordnat bilbio är Carl Martinsson på Bananpiren i Göteborg. Han är projektledare inom nöjesbranschen och i normala fall arrangerar han konserter och festivaler så här års.

–  På sex dagar i våras omkullkastades alla våra planer på grund av coronaviruset. Vi hade bland annat tänkt ordna publika visningar av fotbolls-EM på storbildsskärmar och fick idén att visa film och köra coronasäker bilbio i stället, säger han. 

Arrangemanget blev uppskattat, vissa kvällar sålde biljetterna slut under minuten. Han tror att filmvisningar för bilburna skulle kunna bli stort även efter denna annorlunda sommar.

–  Särskilt i dessa tider kan bilen bli en vän. Det var fint att se hur en del bäddade ner sig i bagageluckan och åt popcorn medan de kollade på filmen.

Bilbingo, så funkar det

+ Det brukar ta ungefär tre timmar att spela. Då ingår en fikapaus.

+ Oftast kör man klassisk bingo, 75-bollarsvarianten i ett tombolahjul.

+ Allt du behöver som spelbrickor, markerare och underlägg finns att köpa på spelplatsen. Det finns ofta fikaförsäljning.

+ När man får bingo tutar man två gånger och vinkar så att funktionärerna kan hitta dig och kontrollera din bricka.

Källor: Bingoonline.se, Bilbingokalendern.se.


Andra bilaktiviteter

+ Bilorientering

Bilorientering går ut på att ta sig en sträcka som är utmärkt på en karta så snabbt som möjligt. Vart man ska är okänt vid starten för varje sträcka. För att kontrollera att man har åkt rätt väg finns tavlor utplacerade som ska noteras utmed sträckan. En missad tavla ger tidstillägg. Sporten är en gren inom Svenska Bilsportförbundet.

+ Veteranbilsrally

Här deltar äldre bilar i ett slags tipsrunda där det gäller att ha så många rätt på frågorna som möjligt. Det kan även förekomma praktiska moment som att backa med precision eller kasta bollar i hinkar. En del deltagare klär sig i tidstypiska kläder.

Källor: Svenska Bilsportförbundet, Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!