Varning för Tiktokutmaning efter skolors larm

Polisen varnar för vad de kallar en "tafsardag" och uppmanar vuxna att polisanmÀla misstÀnkta brott. Det Àr pÄ skolor och bland fÀltassistenter man sett uppmaningen spridas bland unga och kopplat in polisen.

Att tafsa pÄ nÄgon Àr ett övergrepp, konstaterar polisen, som varnar för en kommande "tafsardag". Arkivbild.

Att tafsa pÄ nÄgon Àr ett övergrepp, konstaterar polisen, som varnar för en kommande "tafsardag". Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Film2021-04-10 14:34

– Anledningen till att vi ville gĂ„ ut brett och varna Ă€r för att uppmĂ€rksamma förĂ€ldrar pĂ„ att barns beteenden kan vara brottsliga, sĂ€ger Manuel Firpo, tillförordnad bitrĂ€dande lokalpolisomrĂ„deschef pĂ„ Södermalm i Stockholm.

Det Àr pÄ appen Tiktok den sÄ kallade utmaningen att tafsa pÄ nÄgon, filma det och dela klippet i sociala medier en specifik dag nÀsta vecka spridits. I vilken omfattning spridningen skett Àr otydligt, men polisen anser ÀndÄ att varningen behövs.

– Ungdomar vet inte vilka konsekvenser det fĂ„r utan ser det som en kul grej. Och dĂ„ ser vi att förĂ€ldrar kan ta chansen att prata med sina barn om vad som Ă€r lagligt och vad som Ă€r lĂ€mpligt, sĂ€ger Manuel Firpo.

Ingen misstÀnkt

Uppmaningen har framförallt spridits i form av en sÄ kallad "challenge" i appen Tiktok. Plattformen, som förra Äret hade 500 miljoner anvÀndare i hela vÀrlden, anvÀnds till att spela in 15 sekunder lÄnga filmklipp som sedan bearbetas pÄ olika sÀtt. Klippen syns i följarnas och andra anvÀndares flöden. Man kan Àven skriva privata meddelanden i appen.

I en "Tiktok challenge" utmanas anvÀndare att lÀgga upp en video om nÄgot specifikt. AvsÀndare till utmaningen kan vara en enskild anvÀndare eller företag som vill plantera in sitt varumÀrke och indirekt lÄta anvÀndarna skapa deras reklamfilmer.

Än sĂ„ lĂ€nge har polisen inte fĂ„tt in nĂ„gra anmĂ€lningar mot nĂ„gon som tafsat och filmat. Det finns inte heller nĂ„gra anmĂ€lningar mot nĂ„gon som misstĂ€nks ha dragit igĂ„ng uppmaningen att tafsa.

Om det Àr ungdomar som startat uppmaningen i tron att det Àr en kul grej eller om det Àr vuxna med nÄgot annat uppsÄt Àr oklart.

Tiktok inte inkopplat

– Jag tror personligen att det Ă€r ungdomar som inte vet var grĂ€nser gĂ„r för vad som Ă€r tillĂ„tet och inte utifrĂ„n det brottsliga perspektivet, sĂ€ger Manuel Firpo.

Polisen hÄller nu kontakten med fÀltassistenter och skolor som uppmÀrksammat vad som Àr pÄ gÄng. Internetspaning pÄ Tiktok och andra plattformar som Snapchat, Instagram och Twitter fortsÀtter ocksÄ.

Polisens dialog med bolagen bakom plattformarna dĂ€r uppmaningarna till brott mot barn sprids verkar trevande – eller helt obefintlig.

– Jag vet inte hur det Ă€r i det hĂ€r Ă€rendet. Det finns rutiner kring nĂ€r vi har begĂ€ran kring saker som sker pĂ„ deras plattformar. Men jag kan inte svara pĂ„ hur mycket samverkan vi har i sĂ„dana hĂ€r frĂ„gor, sĂ€ger Manuel Firpo, tillförordnad bitrĂ€dande lokalpolisomrĂ„deschef pĂ„ Södermalm i Stockholm.

Prata med barn om risker pÄ internet

Polisens tips pÄ frÄgor att stÀlla till barn:

Hur ser en vanlig dag ut pÄ nÀtet för dig?

Vet du hur du ska göra för att ”blocka” nĂ„gon? Visa mig!

KÀnner du att du kan prata med mig eller nÄgon annan vuxen om nÀtet?

Finns det nÄgon annan du kÀnner att du kan prata med?

Har nÄgon frÄgat dig eller nÄgon kompis om nakenbilder? Vad tÀnker du om det?

Är du orolig för att bilder pĂ„ dig kan spridas?

Pratar du och kompisarna om det?

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om