Här är fiskarna som är okej att äta

Den svenska braxen, viss sej och odlade blåmusslor är några av de fiskar som får grönt ljus i WWF:s årliga fiskeguide. Torsk och strömming bör du däremot undvika helt.

Svenskodlad regnbåge och ostron odlade i Frankrike här till fisk- och skaldjur som kan ätas med gott samvete. Arkivbild.

Svenskodlad regnbåge och ostron odlade i Frankrike här till fisk- och skaldjur som kan ätas med gott samvete. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Fiske2023-09-28 06:02

Världsnaturfonden (WWF) presenterar varje år en guide över vilka matfiskar som det är okej att köpa och äta ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är inte lätt att hålla reda på vad som gäller men här är listan över fiskarna och skaldjuren som är okej – och vilka du bör undvika.

.

Grönt ljus – bra val

Braxen (Östersjön, fångad med garn och bur eller fällor eller fiskad i Mälaren eller Vänern)

Regnbåge (svenskodlad)

Sej (Barents hav och Norska havet, fiskad med ringnot)

Blåmusslor (odlad i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och Frankrike)

Skipjack, en tonfisk (Atlanten och Indiska oceanen, delar av Stilla havet fiskad med handlina eller spö)

Ostron (odlade i Frankrike)

Sötvattenkräftor (odlade i Turkiet)

Amerikansk sik- och löjrom

Havsaborre (Nordostantlanten, fiskad med spö eller lina)

.

Gult ljus – var försiktig

Norsk odlad lax

Kolja ( Barents hav, Norska havet)

Makrill (Nordostatlanten)

Skarpsill (Östersjön)

Röding (svenskodlad)

Havskatt (Island)

Alaska pollock

.

Rött ljus – låt bli

Torsk (Barents hav och Norska havet, fiskad med bottentrål)

Strömming (Östersjön)

Nordhavsräka (Skagerrak, Kattegatt, Norska rännan)

Gulfenad tonfisk (Indiska oceanen)

Skipjack (Indiska oceanen fiskad med ringnot och garn

Ål

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!