Världsnaturfonden (WWF) presenterar varje år en guide över vilka matfiskar som det är okej att köpa och äta ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är inte lätt att hålla reda på vad som gäller men här är listan över fiskarna och skaldjuren som är okej – och vilka du bör undvika.
.
Grönt ljus – bra val
Braxen (Östersjön, fångad med garn och bur eller fällor eller fiskad i Mälaren eller Vänern)
Regnbåge (svenskodlad)
Sej (Barents hav och Norska havet, fiskad med ringnot)
Blåmusslor (odlad i bland annat Sverige, Danmark, Tyskland och Frankrike)
Skipjack, en tonfisk (Atlanten och Indiska oceanen, delar av Stilla havet fiskad med handlina eller spö)
Ostron (odlade i Frankrike)
Sötvattenkräftor (odlade i Turkiet)
Amerikansk sik- och löjrom
Havsaborre (Nordostantlanten, fiskad med spö eller lina)
.
Gult ljus – var försiktig
Norsk odlad lax
Kolja ( Barents hav, Norska havet)
Makrill (Nordostatlanten)
Skarpsill (Östersjön)
Röding (svenskodlad)
Havskatt (Island)
Alaska pollock
.
Rött ljus – låt bli
Torsk (Barents hav och Norska havet, fiskad med bottentrål)
Strömming (Östersjön)
Nordhavsräka (Skagerrak, Kattegatt, Norska rännan)
Gulfenad tonfisk (Indiska oceanen)
Skipjack (Indiska oceanen fiskad med ringnot och garn
Ål