Extrem fattigdom ska avskaffas. Orättvisorna minska och klimatförändringarna bromsas. Det är några av förhoppningarna bakom Agenda 2030, som innehåller 17 huvudmål för en hållbar värld som ska uppnås till 2030.
Men förverkligandet går trögt. De senaste tre åren har de begränsade framsteg som gjorts sedan FN antog målen 2015 bromsats på grund av coronapandemin.
"Förlorat årtionde"
Nu – i nuvarande takt och när halva tiden har gått – ser inte ett enda mål ut att vara inom räckhåll till 2030. Den bedömningen gör Sustainable Development Solutions Network (SDSN) som utvärderar processen löpande. Särskilt dåligt går det med målen att minska hungern, förbättra hälsan och skydda den biologiska mångfalden.
– Vi riskerar ett förlorat årtionde för hållbar utveckling, säger rapportens huvudförfattare Guillaume Lafortune till nyhetsbyrån AP.
– Och det finns faktiskt risk för att klyftan mellan rika och fattiga länder när det gäller hållbar utveckling kan vara större 2030 än var den var 2015.
Med flera tunga multilaterala möten inplanerade i år, som G20 i Delhi och klimattoppmötet COP28 i Dubai, uppmanar SDSN det internationella samfundet att rikta sina pengar så att de bättre bidrar till att uppfylla målen.
"Det vore samvetslöst om världen missar denna möjlighet, i synnerhet om de rikaste länderna försöker undvika att ta ansvar", skriver SDSN-ordföranden Jeffrey Sachs i en kommentar.
Sverige tvåa
Rapporten analyserar också individuella länders arbete med hållbarhetsmålen genom att undersöka indikatorer som exempelvis fattigdom, hunger, sjukdomar och koldioxidutsläpp.
Sverige placerar sig som tvåa efter Finland – men trots det kvarstår mycket arbete för att målen ska bli verklighet även här.