Senare besiktning gav fler anmärkningar

Fler fordonsägare som sköt upp besiktningen under coronapandemin fick underkänt vid besiktningen än de som inte utnyttjade undantaget. Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) konstaterar att trafiksäkerheten försämrats när besiktningen skjutits upp.

Fordonsägare fick skjuta upp besiktningen under coronapandemin för att minska risken för smittspridning. Arkivbild.

Fordonsägare fick skjuta upp besiktningen under coronapandemin för att minska risken för smittspridning. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fordon2022-03-02 06:00

FBB skriver i sin årsrapport att anmärkningarna på fordonens bromssystem har ökat påfallande mycket för fordon som utnyttjade undantaget att skjuta upp besiktningen under coronapandemin för att minska risken för smittspridning.

FBB skriver i rapporten att fler än 52 procent av de tunga lastbilarna som besiktigades senare blev underkända med krav på ombesiktning jämfört med 42 procent av de tunga lastbilarna som besiktigades inom ordinarie tid. Andelen godkända personbilar sjönk från 67 till 53 procent.

Tord Fornander, styrelseordförande i FBB, säger i ett pressmeddelande att "en tydlig slutsats är att trafiksäkerheten försämrades av längre inställelsetid".

"Vi varnade för effekterna av undantaget och nu har vi facit efter att alla de fordon som utnyttjade undantaget har besiktats. Dessa fordon hade en betydligt högre andel anmärkningar när de väl besiktigades", säger Fornander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!