Den ser inte mycket ut för världen, den lilla genomskinliga plastbiten. Men när den fästs direkt på huden ger den ett immunsvar som är tio gånger starkare än om vaccinet sprutas in i en armmuskel på traditionellt sätt, enligt en amerikansk studie.
På plastbiten finns mikronålar, precis tillräckligt långa för att tränga in i huden och där leverera vaccinet, som i sin tur får immunceller att reagera.
Eftersom immunsvaret är så starkt så behövs det dessutom mindre vaccin.
"Genom att utveckla den här tekniken hoppas vi lägga grunden för en ännu snabbare global utveckling av vaccin, med mindre doser, på ett smärt- och ångestfritt sätt", säger Joseph M DeSimone, professor vid Stanford University och professor emeritus vid University of North Carolina i ett pressmeddelande.
Mikronålar i sig har testats flitigt tidigare, men det finns svårigheter med tillverkningen, vilket har hållit tillbaka utvecklingen. Men kanske finns det hopp även där. Forskarna har lyckats skriva ut dem med en prototyp av en 3D-skrivare, som bygger på den så kallade clip-tekniken. De utskrivna nålarna har sedan absorberat vaccinet och tryckts mot huden.
Forskarna håller för närvarande på att experimentera med plastbitar med mikronålar och rna-vacciner, exempelvis Pfizers och Modernas covidvaccin. Men än så länge är det kanske en bit kvar tills en storskalig produktion av vaccinlapparna kan bli verklighet.
Studien i fråga, som publiceras i det vetenskapliga tidskriften PNAS, bygger på tester på möss.