Allt färre med typ 1-diabetes amputeras

Antalet patienter som måste amputera till följd av typ 1-diabetes minskar kraftigt. Under de senaste tjugo åren har amputationerna minskat med över 40 procent. "Det är viktigt då amputation är ett ingrepp som orsakar ett stort lidande", säger Sara Hallström, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt då amputation är ett ingrepp som orsakar ett stort lidande", säger Sara Hallström, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt då amputation är ett ingrepp som orsakar ett stort lidande", säger Sara Hallström, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Foto: INGRID HALLSTRÖM/TT

Forskning2021-09-08 21:13

För den som drabbats av typ 1-diabetes finns det risk för komplikationer. Den drabbade kan få svårläkta sår på fötterna till följd av kärlförändringar och försämrad känsel. Om såren inte läker kan det leda till att foten, och i värsta fall även underben och lårben, måste amputeras.

Men amputation till följd av typ 1-diabetes blir allt mer ovanligt i Sverige. Minskningen har varit 42 procent under de senaste tjugo åren. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ett trendbrott

"Vi ser ett trendbrott vid tidsperioden 2014–2016, och ett par år innan det ser vi också sjunkande långtidsblodsocker och förbättrad njurfunktion", säger Sara Hallström.

Forskarna drar slutsatsen att orsakerna till den förbättrade prognosen för patienterna sannolikt är de senaste årens utveckling av diabetesvården.

Det handlar om intensiv behandling av riskfaktorer som går att påverka genom bland annat avancerade insulinpumpar, intensiv glukosmätning och införandet av speciella diabetesfotteam med flera kompletterande kompetenser.

Studien konstaterar att just sjunkande långtidsblodsocker och förbättrad njurfunktion är de faktorer som är viktigaste för förebygga amputation hos personer med typ 1-diabetes. Hög ålder, manligt kön, hjärt-kärlsjukdom, rökning och förhöjt blodtryck pekas samtidigt ut som faktorer som ökar risken för patienterna.

Bygger på registerdata

Studien publiceras i tidskriften Diabetologia och bygger på registerdata om fler än 45 000 personer med typ 1-diabetes, under åren 1998–2019. Studien har kopplat samman data från Nationella diabetesregistret, Patientregistret och ett par andra nationella register.

Personerna i underlaget var i genomsnitt 32 år gamla när de inkluderades i studien. Ingen av dem hade då amputerats. 55 procent var män, 45 procent kvinnor.

Fakta: Diabetes typ 1 och typ 2

Man skiljer på två olika varianter av diabetes: typ 1 och typ 2.

Typ 1-diabetes eller ungdomsdiabetes uppkommer när kroppens insulinproducerande celler dör/förstörs på grund av en autoimmun reaktion som får kroppens eget immunförsvar attackerar dessa celler. De som drabbas insjuknar ofta i ungdomen och blir beroende av dagliga injektioner av insulin för resten av livet.

Typ 2-diabetes, även kallad för vuxen- eller åldersdiabetes, beror i stället oftast på insulinresistens, det vill säga när kroppens celler inte kan tillgodogöra sig insulin, varvid symtom uppkommer som påminner om insulinbrist trots höga eller normala nivåer av insulin i blodet.

Ungefär 90 procent av alla diabetiker i Sverige lider av typ 2-diabetes.

Källa: Diabetesförbundet med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!