Björnars tandsten avslöjar antibiotikaeffekter

Människans antibiotikaanvändning ger spår i brunbjörnens mun. Antibiotikaresistensen hos björnarna har gått ner de senaste åren 20 åren, visar en ny studie.

Björnens mun avslöjar människans användning av antibiotika. Arkivbild.

Björnens mun avslöjar människans användning av antibiotika. Arkivbild.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Forskning2021-08-25 21:05

Genom att analysera tandsten från brunbjörnar från 1840-talet fram till 2016 har forskare kunnat följa antibiotikaresistens i naturen.

Studien är den första där forskarna använt museisamlingar för att följa antibiotikans effekter under hela den tid människan använt det, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Förutom Uppsala universitet ligger Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) samt Naturhistoriska riksmuseet bakom studien.

Tandsten förändras inte genom åren vilket gjort det möjligt att analysera bakteriefloran i björnars munnar. Forskarna letade särskilt efter bakteriegener som ger resistens mot antibiotika.

"Mängden sådana gener följer användningen av antibiotika i Sverige med en ökning under 1900-talet och sedan en minskning under de senaste 20 åren", säger Jaelle Brealey på NTNU.

Till sin förvåning hittade forskarna lika höga nivåer av antibiotikaresistenta bakterier hos björnar som levde i avlägsna områden som hos dem som levde nära tättbefolkade. Det tyder på att förekomsten av resistenta bakterier och antibiotika i miljön är omfattande, enligt forskarna.

Sedan Sverige dragit ner på användningen av antibiotika har det också gett färre resistenta bakterier i björnarnas munnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!