Ekträdets framtida roll kartläggs

Ekskogarnas ekosystem ska kartläggas av en forskargrupp vid Linnéuniversitetet.

Är plantering av ekar bättre än dagens gran- och tallplantager? Detta är en av frågorna som forskarna vill ha svar på. Arkivbild.

Är plantering av ekar bättre än dagens gran- och tallplantager? Detta är en av frågorna som forskarna vill ha svar på. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Forskning2021-11-04 02:50

Är plantering av ekar bättre än dagens gran- och tallplantager när det gäller ökad biologisk mångfald och förutsättningarna för att klara av klimatförändringar? Det är en av de frågor som forskargruppen ska försöka besvara. För detta har gruppen fått 15,5 miljoner kronor i anslag från Formas, som är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling.

Forskargruppen ska under de kommande fyra åren sammanställa aktuell kunskap om ekskogens utbredning och expansion, och undersöka vilka möjligheter och potentiella hot kopplade till klimatförändringar ett ekbaserat skogsbruk kan medföra. De ska samla nya genetiska och ekologiska miljödata från ekbestånd i södra Sverige och även studera tre ekarter som växer både i naturliga skogar och i ekförädlingsskogar.

Ekskogar uppges vara viktiga som produktionsskogar och har en hög biologisk mångfald. Deras lämpliga klimatzon förskjuts snabbt norrut. Samtidigt lider det grandominerade skogsbruket i södra Sverige av ökade kostnader från torra somrar, sjukdomar och skadedjur.

"Vi måste lära oss mer om hur ekosystemen påverkas av och anpassar sig till klimatförändringarna. Vi ser att förändringarna i dag går mycket fortare än vad vi tidigare trodde", säger forskningsledaren Markus Franzén, docent i ekologi på institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Forskarna från Linnéuniversitetet ska samarbeta med forskare från Linköpings universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Lunds universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!