Den så kallade embryomodellen skapades med hjälp av stamceller och liknar ett riktigt 14 dagar gammalt mänskligt embryo till den grad att den utsöndrade hormoner som gav ett positivt testresultat på ett graviditetstest, enligt forskarna vid Weizmann-institutet.
Forskningen kring embryomodellen, som i juridiska termer inte räknas som ett verkligt embryo, är tänkt att ge forskare ett etiskt acceptabelt sätt att titta närmare på den dramatiska utveckling som sker i de första veckorna efter det att ett ägg befruktats av en spermie.
Det är ett område som forskningen vet lite om, enligt professor Jacob Hanna vid institutet.
– Det är verkligen som en svart låda. Vår kunskap är väldigt begränsad, säger Hanna enligt BBC.
Resultaten har publicerats i den naturvetenskapliga tidskriften Nature. Enligt forskarteamet är det första gången som någon lyckas växa en funktionerande embryomodell på det här sättet.
Förhoppningen är bland annat att ge svar på hur olika celler utvecklas och att hjälpa att förstå genetiskt ärvda sjukdomar. I ett längre perspektiv hoppas man kunna använda forskningen för att förbättra chanserna vid IVF, provrörsbefruktning.
Forskning om embryon är kontroversiell och 14 dagar är i många länder gränsen för hur långt forskare, av etiska skäl, får odla naturliga embryon i labbmiljö. Samma begränsningar gäller inte för embryomodeller.