Forskning: Exklusivt rödvin ger mer huvudvärk

En vanlig antioxidant i rödvin kan vara orsaken till att vissa personer får blixtrande huvudvärk efter bara ett par glas. Nu visar forskning att dyra viner innehåller mer av det huvudvärksframkallande ämnet.

Vissa rödviner innehåller mer av en antioxidant som kan ge huvudvärk. Arkivbild.

Vissa rödviner innehåller mer av en antioxidant som kan ge huvudvärk. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Forskning2023-11-26 05:18

Fenomenet rödvinshuvudvärk har länge förbryllat forskare. Vad är det som gör att vissa personer alltid får huvudvärk efter bara en mindre mängd rödvin?

Nu har en forskargrupp vid ett universitet i Kalifornien kommit fram till att det beror på antioxidanten quercetin. Antioxidanter, som finns i frukt och grönt, anses skydda oss mot sjukdom. Men i kombination med alkohol kan det även utlösa huvudvärk hos vissa. Det gäller särskilt quercetin.

Antioxidanten finns i druvornas skal och säljs bland annat som kosttillskott för att stärka immunförsvaret. Men tillsammans med alkohol bildar det restprodukter som kan orsaka illamående och huvudvärk. Och ju mer sol druvorna utsätts för, desto mer quercetin bildar de, visar studien.

Vissa exklusiva rödviner kan innehålla upp till fem gånger mer av ämnet än de som gjorts på druvor som odlats i ett skuggigt läge.

"En generell tumregel är att billigt rödvin innehåller mindre quercetin än dyrt eftersom de druvorna inte får lika mycket sol som exklusiva druvsorter", säger vinkemisten Andrew Waterhouse, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i Scientific Reports.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!