Genterapi effektivt mot blödarsjuka

En engångsbehandling med en ny genterapi kan bli ett potentiellt botemedel mot blödarsjuka. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, rapporterar Dagens Medicin.

En engångsinfusion kan bli botemedel mot blödarsjuka. Arkivbild.

En engångsinfusion kan bli botemedel mot blödarsjuka. Arkivbild.

Foto: Erik G Svensson/TT

Forskning2022-03-19 03:28

I studien användes en engångsinfusion med viruspartiklar som innehåller en fungerande gen för koagulationsfaktor VIII. Fusionen visade sig minska blödningar rejält hos vuxna patienter med svår blödarsjuka, hemofili A.

"Detta är viktiga resultat för en behandling som potentiellt skulle kunna vara en bot för en del patienter. Men vilken roll denna genterapi kan få på sikt är än så länge för tidigt att säga", säger Margareta Holmström, biträdande professor i internmedicin med inriktning mot koagulationsmedicin vid Linköpings universitet, till Dagens Medicin.

I studien hade majoriteten av de drygt 130 patienterna ett år efter behandlingen fått en kroppsegen produktion som antingen låg ovanför gränsen för att räknas som hemofili A eller klassades som mild hemofili A.

Antalet årliga infusioner med standardbehandlingen hade också minskat i snitt från 136 till två efter ett år.

Tio procent av deltagarna fick dock en ökning av blödningar efter behandlingen, något forskarna nu hoppas reda ut.

Fakta: Blödarsjuka

Blödarsjuka är en grupp sjukdomar som orsakas av en medfödd brist på eller total avsaknad av en koagulationsfaktor, ett protein som får blodet att levra sig. Hemofili A (brist på faktor VIII) och B (brist på faktor IX) är könskromosomsbundet nedärvda och förekommer nästan bara hos pojkar.

I Sverige finns runt 900 personer med hemofili, varav hemofili A svarar för runt 80 procent av fallen. Hemofili B, som beror på avsaknad av faktor IX, svarar för övriga 20 procent. Nästan alla drabbade är män.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!