Enligt studien kan en höjning av medeltemperaturen med två grader öka belastningen på vården med nästan 14 procent.
Saltrubbning – hyponatremi – är något som främst drabbar äldre kvinnor vid högre temperaturer, visar den genomgång som forskarna gjort av uppgifter från hela den svenska befolkningen under de senaste nio åren. Uppgifterna har länkats till dygnsmedeltemperaturen.
Forskarna har funnit en nästan tiofaldigt ökad risk för sjukvårdskrävande saltrubbningar under de varmaste dagarna jämfört med de kallaste perioderna. Kvinnor och äldre var särskilt utsatta: Personer 80 år eller äldre löpte 15 gånger högre risk för sjukhusvistelse på grund av saltrubbningar under värmeböljor.
Resultatet har applicerats på en modell om global uppvärmning på 1 respektive 2 grader, i linje med prognoser för 2050 från FN:s klimatpanel.
Enligt Buster Mannheimer vid KI, studiens förste författare, är studien den första i sitt slag som ger en exakt uppskattning av hur medeltemperaturen påverkar risken för saltrubbningar.
"Resultaten kan användas som underlag för att planera sjukvårdsanpassningar till klimatförändringarna", säger han i ett pressmeddelande från KI.