I praktiken har det under lång tid varit omöjligt att bedriva läkemedelsstudier på akut sjuka medvetslösa patienter i Sverige. Detta eftersom det krävts att både anhöriga och en förvaltare eller god man ska ge samtycke om inte patienten själv har kunnat ge det.
Men i februari började en ny EU-förordning om kliniska prövningar gälla. Den innebär bland annat en lättnad i bestämmelserna om vilka krav som gäller för samtycken från medvetslösa personer i nödsituationer. Samtycken kan nu under vissa omständigheter inhämtas i efterhand från patienten.
– Vi är jätteglada för det här beskedet och hoppas kunna vara i gång med studien inom några veckor, säger Sune Forsberg, läkare och en av två ansvariga för studien som handlar om läkemedelsbehandling av hjärtstopp på sjukhus, till tidningen.
Sune Forsberg och hans kolleger har länge velat göra en studie där man utvärderar effekten av tilläggsbehandling med läkemedlen vasopressin och kortison..
Till en början kommer forskarna att göra en pilotstudie där de testar säkerheten i mindre skala på Norrtälje sjukhus, Södersjukhuset och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Om den faller väl ut hoppas de kunna dra i gång studien i större skala och i slutändan inkludera 1 400 patienter som fått hjärtstopp.
Vad händer om patienter i efterhand nekar samtycke?
– Då kommer patienten att tas bort ur studien, säger Sune Forsberg.