Musik kan göra matten enklare

Musik kan göra det lättare att lära sig matte, det visar en ny turkisk metastudie på 55 olika forskningsstudier från de senaste 50 åren.

Musik och matte fungerar perfekt ihop. Arkivbild.

Musik och matte fungerar perfekt ihop. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Forskning2023-08-19 05:04

Tre fjärdedelar av de studenter som integrerat musik och matematikundervisning gjorde bättre ifrån sig på matten jämfört med de som inte involverat musik visar studien, rapporterar Vetenskapsradion.

Även vanliga musiklektioner och att lära sig ett instrument kan göra det lättare att lära sig matematik, visar studien, något som Töres Theorell, pensionerad professor i social medicin vid Karolinska Institutet håller med om. Han har i sin forskning kombinerat musik med naturvetenskap.

– Man gör rytmiska ramsor när man lär sig multiplikationstabellen eller sjunger sånger som innehåller räkneorden. Och att det blir roligt med matematik det är förstås jätteviktigt för effekten av pedagogiska insatser, säger Töres Theorell till Vetenskapsradion.

En av orsakerna till att musik och matematik passar så bra ihop tror forskarna beror på att musik innehåller räknande och abstrakt tänkande, precis som matematik samt att musik gör det roligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!