Forskaren Evelina Augustsson har sedan 2018 följt vildsvinens framfart vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen, där man testat att utfodra djuren.
Omkring hundra vildsvin har sövts med bedövningspil, och sedan har de utrustats med GPS-halsband och fått öronmärkning.
"Het fråga"
Forskningen har handlat om flera delar, bland annat att testa om utfodring kan göra att vildsvinen undviker att ge sig ut på jordbruksmark, där de kan ställa till med stor skada.
– Det är lite av en het fråga i dag. Många lantbrukare utfodrar i dag med avsikten att avleda från jordbruksområdena. Men vi kunde inte se någon som helst effekt för hur mycket tid vildsvinen tillbringade i jordbruksmarken runt det här området, säger Augustsson.
I andra studier har man kunnat se en viss effekt.
– Men den generella slutsatsen är ändå att den är väldigt begränsad.
Rödlistade arter kan gro
Evelina Augustsson har också studerat vad som händer i skogen där vildsvinen betar. När svinen bökar runt i hårt brukad skog med låga naturvärden så blottläggs jorden vilket ger andra typer av växter en chans att gro. Det rör sig främst om kärlväxter, som det finns hundratals rödlistade arter av i Sverige.
– Vi såg en ökning av mångfalden och att vissa arter gynnas mer än andra. Det finns också potentiella effekter för andra organismer som lever av de här växterna, som insekter och så.
Kanske kan studien förbättra vildsvinets rykte, som kanske fick sig en extra törn när svinpesten spreds i Västmanland 2023.
– Vildsvinet är utmålat som ett problem och en bandit i mångt och mycket. Då kan jag tycka att det är roligt att visa att så behöver det inte vara i alla aspekter.