Tidigare rektor frias från forskningsfusk

Karolinska institutets före detta prorektor Karin Dahlman-Wright fälldes i september 2020 för forskningsfusk. Nu upphäver Förvaltningsrätten beslutet.

Förvaltningsrättens dom innebär att forskaren och tidigare rektorn Karin Dahlman-Wright inte har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Arkivbild.

Förvaltningsrättens dom innebär att forskaren och tidigare rektorn Karin Dahlman-Wright inte har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Forskning2021-08-23 15:33

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) konstaterade att bildpubliceringarna i fyra vetenskapliga artiklar där Karin Dahlman-Wright varit medförfattare eller korresponderande författare är att betrakta som manipulationer och att dessa i lagens mening utgör förfalskningar.

Misstankarna om fusk uppstod 2018 och utreddes av Göteborgs universitet. Enligt NPOF har den tidigare prorektorn varit grovt oaktsam med tanke på sin långa erfarenhet inom forskning, och gjort sig skyldig till oredlighet.

Inte grovt oaktsamt

Efter anklagelserna avgick Dahlman-Wright från posten som Karolinska institutets ställföreträdande rektor med omedelbar verkan. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten som nu alltså har gjort en annan bedömning än nämnden.

Enligt en enig rätt är det visserligen utrett att artiklarna innehåller bilder som inte överensstämmer med de resultat som bilderna sägs visa, vilket innebär att det är fråga om förfalskningar i lagens mening.

Forskaren har däremot inte varit grovt oaktsam, ett krav som enligt den nya lagen måste vara uppfyllt. Förvaltningsrättens dom innebär att forskaren inte har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Kan överklagas

"Även om utredningen visar att det har varit svårt att se på vilket sätt bilderna varit felaktiga bedömer rätten att forskaren brustit i sitt ansvar vid granskningen av artiklarna. Det som framkommit visar däremot inte att forskaren har varit grovt oaktsam", säger Anders Lagerwall, tillförordnad rådman, i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrättens dom kan överklagas till kammarrätten i Stockholm.

Karin Dahlman-Wright är professor i molekylär endokrinologi och blev vikarierande rektor samt prorektor vid Karolinska institutet i kölvattnet av den så kallade Macchiariniskandalen då den dåvarande rektorn, Anders Hamsten, fick avgå till följd av skandalen.

Fakta: Ny lagstiftning reglerar forskning

Lagen (2019:504) om ansvar för god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning trädde i kraft den 1 januari 2020. I lagen förtydligas att forskare har ansvar för att följa god forskningssed i sin forskning.

Genom lagen inrättades en särskild nämnd för prövning av frågor om oredlighet i forskning (NPOF), vilket tidigare hanterats av forskningshuvudmännen själva.

Oredlighet i forskning definieras i lagen som en allvarlig avvikelse från god forskningssed i form av fabricering, förfalskning eller plagiering som begås med uppsåt eller av grov oaktsamhet vid planering, genomförande eller rapportering av forskning.

Källa: Förvaltningsrätten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!