Brittiska och grekiska forskare som gått igenom 170 studier från ett stort antal länder om kopplingen mellan läkares utbrändhet, engagemang i arbetet och eventuell påverkan på patientarbetet.Totalt ingick närmre 240 000 läkare, både på sjukhus och på vårdcentraler, i analysen som publiceras i tidskriften BMJ.
Forskarnas slutsats är att det var fyra gånger så vanligt att utbrända läkare var missnöjda med sitt jobb än att de var nöjda. Det var också tre gånger så vanligt att de ville lämna yrket som att de ville stanna. Mest allvarligt var att de utbrända läkarna dubbelt så ofta var inblandade i incidenter kopplade till bristande patientsäkerhet.
Störst risk på akuten
Allra störst risk att göra misstag som riskerade patientsäkerheten fanns hos läkare som arbetade inom akut- och intensivvård och som var yngre än 30 år. Det handlar bland annat om felaktig läkemedelsanvändning.
Det var också vanligare att patienter som svarat på enkäter var missnöjda med sin vård om de mött en utbränd läkare.
Studieförfattarna skriver själva att utbrändhet är en tydlig markör för att läkare riskerar att utföra ett sämre jobb och utsätta patienter för onödiga risker.
”Vårdgivare borde investera mer tid och kraft i att implementera evidensbaserade strategier för att hindra att läkare blir utbrända", skriver de i en kommentar.
Olika frågeformulär
Forskarna lyfter också svagheter med resultaten. Bland annat skiljer sig frågeformulären åt när det gäller läkarnas utbrändhet. Definitionen av de säkerhetsincidenter som drabbat patienterna varierar också mellan de ingående studierna.
Utbrändhet klassades i studien enligt Världshälsoorganisationens definition – en känsla av brist på energi eller utmattning, ökad mental distansering från jobbet eller negativa och cyniska känslor för jobbet samt minskad professionell effektivitet.
Tidigare forskning, bland annat från Sverige, har visat att sjuksköterskor som inte får tillräcklig återhämtning blir mindre engagerade i sitt arbete.