– Jag anser att jag har så mycket etiktillstånd som man någonsin skulle kunna begära. Därför är åklagarens beslut i högsta grad chockerande, säger professor Kristina Sundquist, en av fyra Lundaforskare bakom rapporten, till tidningen.
Saknar praxis
Studien publicerades i våras och tittade närmare på drygt 3 000 personer som dömts för våldtäkt i Sverige under perioden 2000–2015.
Runt 60 procent av gärningsmännen var antingen första eller andra generationens invandrare och nästan hälften var födda utanför Sverige.
Överklagandenämnden anser dock att frågeställningen om invandrares roll i våldtäktsstatistiken inte nämns i tillståndsansökningarna och att forskarna vid Lunds universitet således inte har fått tillstånd att använda dessa uppgifter, skriver Sydsvenskan.
Nämnden anser att det är ett lagbrott som måste undersökas och nu har Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning. Misstanken gäller brott mot lagen om etikprövning.
– Det är väldigt angeläget att vi får en praxis på området, och då behövs det att saker går till domstol. I det här ärendet tycker vi att det är en ganska uppenbar överträdelse av etikprövningslagen, säger Jörgen Svidén, kanslichef på Överklagandenämnden för etikprövning, till tidningen.
Tillstånd för annan studie
Tillståndet för den aktuella forskningen lämnades ursprungligen för en annan studie. Även Europeiska forskningsrådet har gjort en etisk prövning av våldtäktsstudien, som ingår i ett projekt som är finansierat av forskningsrådet.
– Det är inte möjligt att i förväg i detalj beskriva alla statistiska analyser som man gör. Därför har man i etikansökan kunnat beskriva sina frågeställningar i ganska allmänna ordalag, säger forskaren Kristina Sundquist.