Världens kanske äldsta stegosaurier hittad

Med sina ryggplattor och spikförsedda svans är stegosaurierna några av de mest välkända dinosaurierna. Nu har en ny art upptäckts, som dessutom kan vara del äldsta hittills kända.

Så här kan den ha sett ut, den gamla stegosauriern.

Så här kan den ha sett ut, den gamla stegosauriern.

Foto: Banana Art Studio

Forskning2022-03-06 04:37

Bashanosaurus primitivus är namnet på fyndet, som är den hittills äldsta stegosaurier som upptäckts i Asien, och möjligtvis i hela världen.

Den 168 miljoner år gamla fyndet består av skelettdelar av axel, rygg, lår, fot och revben, liksom flera ryggplattor. Trots att fyndet inte är en komplett dinosaurie, känner sig forskarna säkra på att det faktiskt rör sig om en tidigare okänd art.

Dess skulderblad är mindre och mindre utvecklade än senare släktingar och ryggplattorna skiljer sig också åt. Däremot har den vissa likheter med en del av de första bepansrade dinosaurierna.

Den beskrivs som relativt liten, men var ändå för nuvarande människor ganska imponerande med en längd på cirka 2,8 meter.

Bashanosaurus primitivus är äldre än de flesta av de 14 stegosaurier som hittills upptäckts.

"Dessutom indikerar vår analys av släktträdet att det är en av de tidigast avvikande stegosaurierna tillsammans med Chongqing-ödlan (chungkingosaurus) och huayangosaurus. Dessa grävdes alla fram från Shaximiao-formationen (och levde under) mitten till sen jura i Kina, vilket tyder på att stegosaurier kan ha sitt ursprung i Asien”, säger huvudförfattaren Dai Hui vid ett forskningsinstitut i Chongqing, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas att fyndet ska ge ledtrådar kring hur stegosaurier utvecklades. Trots att den yngre stegosaurus är så välkänd, vet man nämligen inte så mycket om dess familjeträd.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Vertebrate Paleontology.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!